Robbedoes Tamara
gepresenteerd door David Steenhuyse

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 2001 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Christian Darasse, Bosse
Scenarist: Zidrou,
Lou
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  2001, in een dan al sterk afgeslankt Robbedoes, die het met een twintigtal pagina's minder stelt dan het volumineuzere Spirou, is er nog wel plaats voor het dikkerdje Tamara. Deze nieuwe gagreeks komt uit de koker van Christian Darasse en Zidrou. Darasse werkt al sinds de jaren 1970 voor het weekblad Robbedoes waarvoor hij reeksen als Tonnie en De Mazdabende creëert. Ook Zidrou is kind aan huis bij het weekblad van Dupuis. Behalve een aantal gagreeksen zoals De Kannibrallen en De Boss schrijft hij een heleboel kortverhalen voor de redactie van het weekblad. Zo is er steeds een voorraad voor nieuwe tekenaars die om goede scenario's verlegen zitten om hun tekentalent te kunnen etaleren op de pagina's van het weekblad.

Dik een decennium voor politieke correctheid diversifiëring eist, is Tamara al een reeks van het nu. Zelf is ze een bijna zestienjarig meisje dat worstelt met haar gewicht en de liefde... Het een sluit het ander niet uit. Ze leeft in een nieuw samengesteld gezin, bovendien heeft haar moeder een relatie met een Braziliaan waardoor Tamara een betweterig, maar wel goedmenend en niet van adviezen gespeend stiefzusje moet dulden. Tamara's echte vader is een egocentrische operazanger die zijn carrière belangrijker vindt. Hij heeft weinig tot geen aandacht voor zijn dochter. Door haar overgewicht moet ze weleens commentaren slikken, maar ze is heus niet op haar mondje gevallen hoewel ze vol complexen zit en doorgaans verlegen is. Haar beste vriendin is een Belgisch meisje van Arabische ouders die haar strikte regels opleggen... en die Tamara helpt te overtreden. Tamara gelooft in de grote liefde en die vindt ze in Diego, een hunk met Chileense roots. Het klikt en al snel mijden Darasse en Zidrou de hete hangijzers niet: de eerste keer, tienerzwangerschap, overspel,... Zelf heeft Tamara ook een aanbidder die heimelijk verliefd is op haar. Dat durft hij haar niet te zeggen en als Tamara uitgaat met Diego, zweert hij het koppel uit elkaar te drijven. Tamara's beproevingen worden gelukkig in de kiem gesmoord door de domme pogingen die steevast mislukken. Vanaf deel 12 raakt de grote liefde over wanneer Tamara meer en meer oog heeft voor de broer van haar goede vriendin Vanessa, een blond en blank meisje dat de adoptiedochter is van zwarte ouders. Je begrijpt het: voldoende voeding voor complexen en complexiteiten.

Na zeven delen houdt Dupuis het in 2008 in het Nederlands voor bekeken en blijven de blijkbaar weinige lezers in ons taalgebied verstoken van Tamara's dagelijkse belevenissen. De reeks die in feite populair zou moeten zijn bij meisjes, vindt hier dat publiek niet. In 2015 pikt Strip2000 de draad weer op en vertaalt het nog eens vijf albums voor het over kop gaat. Inmiddels had Darasse het tekenwerk overgelaten aan zijn oude kompaan Bosse (Serge Bosmans, de scenarist van Tonnie). Darasse beperkt zich sindsdien tot het inkten van Bosses potloodtekeningen. Ook Zidrou heeft hulp gekregen voor het bedenken van gags en onderwerpen door gewoon te luisteren naar wat Louise, de dochter van Christian Darasse allemaal vertelt en bedenkt. Onder het pseudoniem Lou heeft ze zich laten klaarstomen als co-scenarist en staat ze sinds deel 14 op de cover vermeld.

In het Frans is Tamara een succes, getuige ook de twee films die in 2016 en 2018 worden gereleased. Om de rol van Tamara te kunnen spelen, kwam actrice Héloïse Martin twaalf kilo aan. De striplezende fans vonden haar weliswaar nog te mager.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes