Robbedoes Chinaman
gepresenteerd door Peter D'Herdt

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 2001 • Laatste verschijning: 2007
Tekenaar: Olivier TaDuc
Scenarist: Serge Le Tendre
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  De Nederlandstalige versie van het weekblad Spirou loopt al stilaan naar zijn einde toe, wanneer eind mei 2001 triomfantelijk een nieuwe held wordt aangekondigd. Nieuw? Nu ja, eerder gerecycleerd, zoals op de cover van Spirou nummer 3294 ruiterlijk wordt toegegeven: "Chinaman, le retour d'un nouveau héros" (door de deugnieten van Robbedoes vertaald als "Met alle Chinezen, maar niet met... Chinaman"). De voorpublicatie in het weekblad begint immers meteen bij deel 5. De eerste vier delen van de reeks van oudgediende Serge Le Tendre (de man die Op Zoek naar de Tijdvogel schrijft) en Olivier Ta (nom de plume TaDuc) verschenen voorheen bij Les Humanoïdes Associés. Casterman vertaalde enkel deel 1 naar het Nederlands. Nu zit de reeks dus bij Dupuis, dat in sneltempo de eerste albums heruitgeeft en de volgende vijf delen zal voorpubliceren in het weekblad.

Chinaman, zo heet dus die "nieuwe" held. Of zo is het toch voor de burgerlijke stand in San Francisco waar hij omstreeks 1850 aanmeert en waar de ambtenaren er niet in slagen om de originele Chinese naam van de immigranten uit te spreken en dan maar zelf iets brouwen dat er van dicht of ver op lijkt. In het weeshuis waar hij opgroeide, kenden ze hem als Chen Long Anh en gaven ze hem naast wat vechttechnieken vooral een stevig rechtvaardigheidsgevoel mee. Hij komt in San Francisco aan als lijfwacht van een louche Chinese zakenman. Maar zoals het hoort in avonturenstrips, lopen de zaken niet zoals gepland. Hij raakt gebrouilleerd met zijn baas, met zijn bloedbroeder (maar ze roken later weer de vredespijp) en in de volgende delen met zowat elke onverlaat die een weduwe of een wees durft lastig te vallen. Bedrog, onmacht, onverdraagzaamheid, onrecht en flagrant racisme zijn de meest voorkomende ingrediënten van de soep waarin hij tijdens zijn odyssee door de Nieuwe Wereld terechtkomt. De verhalen zijn relatief eenvoudig en rechtlijnig, maar Le Tendre schrijft ze met een groot hart en de personages zijn, mede dankzij de gevoelige uitwerking door TaDuc, niet van bordkarton.

Chinaman wordt zo een avonturenwestern meets kungfufilm mét humane ondertoon. Maar vooral een oerdegelijke en onderschatte klassieker, die tot en met het negende en laatste deel, Tucano, wordt voorgepubliceerd in Spirou. We schrijven op dat moment al 2007, twee jaar nadat het Nederlandse Robbedoes er definitief mee is gestopt.

Momenteel werken TaDuc en Le Tendre aan een comeback van Chinaman, een dik one-shot , dat in 2019 in de collectie Vrije Vlucht wordt verwacht.
 

  Robbedoes