Robbedoes Green Manor
gepresenteerd door Wouter Adriaensen

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1998 • Laatste verschijning: 2014
Tekenaar: Denis Bodart

Scenarist: Fabien Vehlmann
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Hij trok het boekje uit de hoge stapel. "Hier heb ik me ook door laten inspireren voor mijn nieuwe strip. Kijk eens naar de wielen van die koets, daar zitten geen spaken in, dat zou ik zelf nooit durven." Een bewonderend gefluit ontsnapte van tussen zijn tanden. We hadden nog nooit van hem gehoord, maar Jan Bosschaert bleek een groot fan van Denis Bodart, de tekenaar van Green Manor.

Overigens was het ook weer niet zo vreemd dat de naam van Bodart geen belletje deed rinkelen. Hij maakte onbekende strips met Yann, tekende een avontuur van Raymond Macherots Poezekat en publiceerde kortverhalen die enkel in Robbedoes verschenen. De biografieën die wij vonden van de man, eindigen vijftien jaar geleden. We hebben geen idee wat hij sindsdien uitgevreten heeft, op een hommagekortverhaal van De Blauwbloezen na dan. Wel zijn we er vrij zeker van dat Green Manor zijn beste werk is. 

Is het geniale van Green Manor dan niet te danken aan Fabien Vehlmann, de bejubelde scenarist van Heer der Dolende Zielen, Alleen en Robbedoes en Kwabbernoot? Daar valt zeker iets voor te zeggen, ware het niet dat dit zijn stripdebuut is, nog voor hij die andere kleppers schreef. Toch levert hij zestien meesterlijke, spitante kortverhalen af, met pointes die slechts weinigen zullen zien aankomen.

In Green Manor maken we kennis met telkens andere leden van de gelijknamige, archetypische Londense club waar gentlemen met een stiff upper lip graag wegzakken in diepe fauteuils om bij de open haard sigaren te roken, brandy te drinken en te discussiëren over lugubere moorden, onopgehelderde mysteries en potentiële misdaden. Over de verlamde lord die zich toch wist te wreken op de minnaar van zijn vrouw, over een eng kereltje dat op hardhandige wijze van zijn overtuiging werd afgeholpen dat hij de engel des doods is, over de dokter die voor een verrassing kwam te staan bij het onderzoeken van de hersenen van dichter William Blake. 

Van 1998 tot 2005 verschenen vijftien kortverhalen van telkens zeven pagina's in Robbedoes. Die werden gebundeld in drie softcovers. In 2011 verscheen bij Blloan, het prestigieuze label van Ballon Media, een prachtige hardcoverintegrale met een exquis schetsdossier. Daarin ontbrak slechts het voorlopig laatste kortverhaal uit 2014.
 

  Robbedoes