Robbedoes De Havik
gepresenteerd door Diederik Van de Velde

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1994 • Laatste verschijning: 2006
Tekenaar: Patrice Pellerin

Scenarist: Patrice Pellerin
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Piraten en kapers voelen zich tegelijk overal en nergens thuis. De nomadische zeebonken moeten zich redden door een bovengemiddeld aanpassingsvermogen. Dat gevoel op papier toveren, is een kolfje naar de hand van de Bretoen Patrice Pellerin. De jonge Pellerin leefde, in het zog van zijn ouders, in een groot aantal Franse regio's. Het leverde hem een uiteenlopende reeks vaardigheden en interesses op.

Pellerin scherpt zijn grafische vaardigheden aan met een opleiding aan de École supérieure d'art et de design de Reims en haalt een diploma klassieke talen. Gecombineerd met zijn interesse voor geschiedenis blijkt Patrice Pellerin geschiedenishandboeken, pedagogische teksten en wetenschappelijke publicaties te illustreren. Maar het is vooral de volgende stap die kan tellen.

Pellerin wordt via-via opgemerkt door meesterscenarist Jean-Michel Charlier. De geestelijke vader van Roodbaard heeft op dat moment Christian Gaty als compagnon de route, maar wenst daarnaast nog een meer realistisch getekende parallelverhaallijn binnen zijn reeks. Patrice Pellerin gaat akkoord en komt zo meteen de stripwereld binnen aan de zijde van een van haar grootste namen. Twee albums later maken achtereenvolgens de dood van Charlier en het einde van uitgeverij Novedi een einde aan Pellerins Roodbaard-avontuur. Maar Roodbaards link met wat Pellerin vervolgens doet, is onmiskenbaar. Patrice Pellerin had eerder van Jean-Michel Charlier het akkoord gekregen om zijn eerste scenariostapjes te zetten. Na het stopzetten van Roodbaard, heeft hij de vrijheid om zijn scenario dat oorspronkelijk voor die reeks was uitgedacht, te herkneden tot een geheel nieuwe reeks. De tekenaar is dan al een volwaardig tekenaar-scenarist met enkele scenario's voor De Onthoofde Arenden op zijn actief. Enige herwerking van zijn Roodbaard-plot voorziet Pellerin van een opzet voor De Havik.

In De Havik krijgt zeevaartkapitein Yann de Kermeur anno 1740 ten onrechte de autoriteiten achter zich aan. Met behulp van onder meer zijn bemanningsleden IJzerhand (oorspronkelijk Driepoot in Roodbaard) en Cha-Ka (Baba uit Roodbaard) tracht hij zijn onschuld te bewijzen.

Na het stopzetten van Novedi is Patrice Pellerin aan geen enkele uitgeverij meer gebonden en dus vrij om een uitgever te zoeken voor zijn nieuwe reeks. Hij vindt onderdak bij Dupuis. Vanaf 23 november 1994 verschijnt de voorpublicatie van zijn eerste album ginds bij Robbedoes. Nog datzelfde jaar verschijnt ook de eerste albumeditie van De Overledene van de Kermellec in het Nederlands. Nog eens vijf volgende albums van De Havik zullen bij Dupuis verschijnen. Daarbovenop komt ook nog De Havik - Geheim Archief uit. Patrice Pellerin werkt immers zo nauwgezet en historisch gedetailleerd dat een historisch achtergronddossier niet achterwege kan blijven. Dat deel bevat bovendien ook nog enkele strippagina's die losse scenario-eindjes aan elkaar knopen.

Over het hele gamma van de historische strip heen zijn maar weinig reeksen zo historisch accuraat gedocumenteerd als deze. Het trage maar detaillistische monnikenwerk van Patrice Pellerin, gecombineerd met een filmische verhaalstijl levert hem een geheel eigen stijl op die behoorlijk in het oog springt. Getuige daarvan zijn de vier keer dat De Havik de cover van Robbedoes / Spirou siert of de tv-adaptatie van de reeks.

Bij aanvang van de tweede cyclus, die zich afspeelt in Quebec, verlaat kaper Yann de Kermeur uitgeverij Dupuis. Momenteel loopt de reeks bij Quadrants (Soleil) en in vertaling bij Silvester.