Robbedoes Kid Paddle
& Game Over

gepresenteerd door Seppe Cools

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning Kid Paddle: 1993 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Midam
met assitentie van Adam
Scenarist: Midam, Virginie Augustin, Patelin

Eerste verschijning Game Over: 2003 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Adam, Midam

Scenarist: Midam, Virginie Augustin, Adam, Noblet, Sergio Salma, M. Fourrier, Benz, Julien Thitaume, www.gameoverforever.com en vele anderen
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  In 1993 ziet Kid Paddle het levenslicht in Robbedoes nummer 2887. Het is een reeks van een toen nog nobele onbekende die zichzelf Midam noemt. Zijn echte naam is Michel Ledent en in 1992 maakt hij al tekeningen voor het weekblad. In 1996 komt het eerste album uit van een reeks die vooral bij de jongere lezers een groot succes blijkt.

De gagstrip is al lang een vaste waarde in Robbedoes. Denk maar aan Guust, Agent 212, Bollie en Billie, De Kleine Robbe,... Toch zijn sommige reeksen op dat moment qua setting al vrij verouderd waardoor de grappen niet meer volledig aansluiten bij de leefwereld van de striplezende jeugd. Daar bedenkt Midam een perfecte tegenreactie op in de vorm van Kid Paddle: een tiener, geobsedeerd door gamen, zombies en deugnieterij. Hij draagt een groene pet en woont samen met zijn vader en zus. Zijn beste vrienden zijn Big Bang en Horace, waarvan de ene een genie is en de andere nog heel jong van geest.

Kid speelt vaak samen met zijn kompanen videogames in de lokale speelhal, maar erg getalenteerd is hij niet. Het gebeurt niet zelden dat een barbaarse krijger de prinses moet redden, maar dat er snel "Game Over" op het scherm verschijnt, al dan niet op een knullige manier. Dat soort grappen valt erg in de smaak, dus richt Midam samen met Adam in 2004 een spin-off op met de naam Game Over. Album na album staan de pagina's vol flaters die de barbaar begaat om zijn dierbare prinses te redden uit de klauwen van de Blorks. Kloppen de Blorks hem niet tot moes, dan krenkt hij de eer van de prinses wel, die hem dan vervolgens zelf een pak voor de broek geeft. het bijzondere is dat de gags volledig tekstloos zijn, op veelzeggende klanknabootsingen na.

Net als Kid Paddle is ook Game Over een vaste waarde in de gagwereld, want deze serie heeft ook al zestien albums op de teller staan. Deel 16 bevat zelfs een optische illusie op de cover en qua humor zet Game Over nog steeds stappen vooruit. In een recent interview met het Franstalige Spirou zegt Midam dat hij ondertussen al een achtduizendtal gags heeft verzonnen en er maar een selectie van uitwerkt omdat hij alleen de beste wil gebruiken. Hoewel de twee reeksen van uitgeverij Dupuis in het Frans overschakelden naar Midams eigen label Mad Fabrik bij Glénat, blijven ze in het Dupuis-weekblad staan. Zo zie je maar hoe belangrijk deze twee reeksen nog zijn.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes