Robbedoes De Psy
gepresenteerd door Seppe Cools

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1992 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Bédu

Scenarist: Raoul Cauvin
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Onwaarschijnlijk hoe vaak Raoul Cauvin voorkomt in deze lijst. Nu zien we hem opnieuw terugkeren, nu in samenwerking met Bédu oftewel Bernard Dumont. Hij tekent eerst voor het concurrerende weekblad Kuifje. Daar verzorgt hij het grafische werk van onder andere Ali Bamba, Hugo — hier was hij ook de scenarist van — en hij volgt Turk zeven albums op voor de reeks Clifton. Terwijl hij nog steeds de tekenaar is van de Britse detective, creëert hij met Cauvin De Psy in het jaar 1992. Er is eerst nog een project over advocaten, waarvoor Bédu enkele ontwerpschetsen maakt, maar Cauvin ziet meer potentieel in de psychologische experten die soms tijdens een proces worden ingeschakeld.

De Psy is een reeks over een psychiater die soms zelf krankzinnig wordt van zijn patiënten en vervolgens op zijn beurt een psy moet opzoeken. Dokter Antoine Médard is het hoofdpersonage dat regelmatig geconfronteerd wordt met de gekste psychiatrische aandoeningen en de vreemdste patiënten. Zo zijn er mensen die zich gedragen als een hond, anderen zien dan weer constant spoken... je kunt het zo niet gek genoeg bedenken. Zijn psychiatrische methodes werpen niet altijd hun vruchten af en de patiënten zijn ook niet zelden van slechte wil, maar hij probeert er het beste van te maken. Vaak zegt hij dat zijn beroep hem gek maakt en dat is ook zo gek nog niet. We voelen zijn frustraties en leven vaak met hem mee.

Voor de rest is er ook nog zijn vrouw Lucienne die zich vaak bekommert om haar man. Zij spoort hem aan om dokter Pinchard, een collega van hem, te bezoeken als het minder loopt. Hij zelf is een grijsaard die regelmatig een pijp rookt en bijna nooit zijn kalmte verliest. Hier vindt Antoine meer dan eens steun wanneer een patiënt de situatie tot op de spits drijft.

In 1992 verschijnen de eerste gags van dokter Antoine Médard en twee jaar later gaat het eerste album over de toonbank. Ondertussen telt de reeks eenentwintig albums en toch hebben we nauwelijks het gevoel dat Cauvin en Bédu terugvallen op een oudere grap. Sommige patiënten keren meermaals terug op de praatbank met een variatie op hun eerste probleem. Anno 2018 staat Antoine Médard nog steeds in Spirou, wat wil zeggen dat hij toch nog goed stand blijft houden tussen al dat nieuw geweld. De burn-out blijft voor hem dus gelukkig nog even uit!
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes