Robbedoes Charly
gepresenteerd door Martin Schrijvershof

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1990• Laatste verschijning: 2004
Tekenaar: Magda Seron

Scenarist: Denis Lapière
 

  Robbedoes
Robbedoes
 

  In april 1990 verschijnt een nieuwe strip in Robbedoes. Alweer een klein jongetje, en daar waren er meer van in het blad: Cédric, die toen nog Stefan heette, Kleine Robbe, Luuk Sterrekers, en zelfs Billy the Cat was aanvankelijk een kleine jongen. In de rechterkolom op de cover van Robbedoes nummer 2715 zie je Charly gezeten op een speelgoedraket. Aan zijn gezicht te zien is het een angstige belevenis. Die week staan er meteen zeven pagina's van de realistisch getekende strip in het blad. Daarin wordt de spanning geleidelijk verhoogd. De ouders van de vijfjarige Charly kopen een speelgoedraket van Kapitein Bliksem uit de tv-reclame voor hem. Een van de winkelbedienden krijgt van zo'n speelgoedraket een schok. Dat speelgoed is gevaarlijk is zijn conclusie. De volgende dag ruilt de moeder van Charly de speelgoedraket om, want het functioneert niet. Zo te zien krijgt ze het gevaarlijke stuk speelgoed mee. Als Charly later in het park door een hond wordt aangevallen, begint de speelgoedraket te zweven en schiet een blauwe straal af op de hond.

In de komende weken volgen de lezers de ontwikkelingen van Charly met spanning. Kapitein Bliksem, zo noemt Charly zijn speelgoedraket, redt hem of verdedigt hem. Als Charly boos wordt op zijn moeder, valt Kapitein Bliksem haar aan en verwondt haar. De spanning neemt toe. Tenslotte stijgt Kapitein Bliksem op met Charly zittend bovenop het stuk speelgoed. Ze vliegen hoog boven Parijs langs de Eiffeltoren.

In de volgende jaren komt de populaire strip terug. In het tweede verhaal, Het Verloren Eiland, komt Charly's vader op een gruwelijke manier aan zijn einde. De tekeningen zijn op enkele pagina's zo schokkend dat ze voor het album worden hertekend. In de eerste vier albums wordt Charly geleidelijk wat ouder. Een trend die zich voortzet. Zijn aan sciencefiction en horror grenzende belevenissen ondergaat hij samen met zijn moeder. Kapitein Bliksem verdwijnt uit de strip en langzaamaan wordt duidelijk dat het Charly zelf is die bijzondere, paranormale gaven heeft.

Het zesde verhaal, De Moordenaar, verschijnt vanaf september 1996 in Robbedoes. Die zomer is er de affaire Marc Dutroux, de kindermoordenaar die jonge meisjes ontvoerde en misbruikte. België is in schok als bekend wordt wat Dutroux met zijn slachtoffers heeft gedaan. De Moordenaar gaat over een man die een kind van acht — Charly — in de straten van Brussel achtervolgt. Dupuis ontvangt vanaf de eerste week dat de strip verschijnt brieven van verontruste ouders. Daardoor besluit de uitgever om het vervolg, De Onschuld, niet voor te publiceren in Robbedoes. Het verhaal verschijnt rechtstreeks in album in 1998. Het volgende verhaal, Vuurogen, wordt voorgepubliceerd in Okapi, een Franstalig tijdschrift.

In augustus 2000 keert Charly, inmiddels een puber, terug in Robbedoes met Berichten uit Vervlogen Tijden. Op bezoek in Polen 'ziet' Charly telkens beelden uit een verleden waarin mensen worden vermoord. Dan krijgt hij ook beelden te zien van een instortende kerk waar tijdens de kerstviering honderden mensen om het leven komen. Dat zijn visioenen van de volgende dag. Charly ontmaskert de man die deze aanslag voorbereidt. Daarbij krijgt hij 'hulp' van de vermoorde mensen uit een ver verleden.

Ook het volgende verhaal, Engel, verschijnt in 2002 rechtstreeks in album. In de zomer van 2004 keert Charly nogmaals terug in Robbedoes met Een Eeuwig Leven dat zich afspeelt in Egypte. Charly is inmiddels een jongvolwassene. Scenarist Denis Lapière vond dit verhaal achteraf gezien niet zo geslaagd. "Het ging over niets echt bijzonders, niet zo'n bijster origineel album", vertelt hij in 2015 in het voorwoord van deel 3 in de enkel in het Frans verschenen integrale van Charly.

De laatste twee verhalen in de reeks verschenen beide rechtstreeks in albumvorm. Moordenaar in 2006 en Een Hel op Aarde in 2007. In een schuur waar ze zich schuilhouden wordt Charly's moeder door een moordenaar neergeschoten. Charly besluit de gevluchte moordenaar te achtervolgen en hem te doden. De strip heeft een open einde. Charly's moeder ligt in coma in het ziekenhuis. Charly is onvindbaar voor de politie, hij zit buiten op het dak van het ziekenhuis en vraagt de geest van zijn overleden vader, die hem al zo vaak raad heeft gegeven: "En nu, papa? Waarom laat je je niet zien?"