Robbedoes Steven
Stefan
Cédric

gepresenteerd door Seppe Cools

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1986 • Laatste verschijning: heden
Tekenaar: Laudec

Scenarist: Raoul Cauvin
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Tony de Luca zal waarschijnlijk niet al te veel belletjes doen rinkelen, maar zijn pseudoniem Laudec waarschijnlijk wel. Samen met Raoul Cauvin creëert hij Cédric (voordien Steven en Stefan in het Nederlands). Op 28 april 1978 debuteren ze met de reeks in Robbedoes nummer 2559.

In 1950 emigreert de toen driejarige Tony met zijn gezin van het Italiaanse Calabrië naar Luik. Hoewel zijn vader hoopt dat zoonlief ooit garagist zou worden, staat het al snel vast dat hij in de stripwereld zal belanden. Zo werkt hij op relatief jonge leeftijd al mee aan de decors voor Natasja. Terwijl Laudec zijn weg nog zoekt in de stripwereld, komt hij plots in contact met de toen al gerenommeerde Raoul Cauvin en voor hem tekent hij enkele schetsen. Zo springt het figuurtje van Cédric in het oog en beslissen ze een reeks te maken over het dagelijkse leven van een simpel, blond jongetje met zijn gezin.

Cédric maakt zijn avonturen vaak thuis mee, waar hij samenwoont met zijn matten- of karpetverkopende vader, zijn lieve moeder en zijn meestal chagrijnige opa. Vaak zit het er thuis bovenhands op en regelmatig eindigt het mannelijke deel van het gezin bij het frietkraam, omdat moederlief weigert achter het fornuis te staan. De verwijten vliegen in het rond, maar Cédric trekt zich er niet altijd iets van aan

Het blonde jongetje zwerft na school ook vaak rond in het park met zijn beste vriend Christiaan en soms met andere klasgenootjes. Zo heeft hij een bloedhekel aan opschepper Manu en is hij smoorverliefd op het Chinese (volgens de opa Vietnamese) meisje Chen. Hij probeert haar meermaals aan de haak te slaan, met wisselend succes. Zelf heeft hij ook aantrek, maar dan van zijn nieuwe buurmeisje Lily. Eerst lijkt hij haar bloedvervelend te vinden, soms zoeken ze toch toenadering tot elkaar. De thema's wijzigen nauwelijks, maar vervelen nooit. Hoewel Cédric eerder een humoristische stripreeks is, zijn niet alle verhalen grappig bedoeld. Zo kunnen Laudec en Cauvin ons regelmatig ontroeren wanneer opa herinneringen oprakelt van zijn overleden vrouw.

Laudec stopt in zijn verhalen en gags soms knipoogjes die alleen de entourage van de tekenaar zou begrijpen. Zo baseert hij zich op zijn vrouw wanneer hij het uiterlijk van Cédrics juf ontwerpt. Daardoor moest ze van kapsel veranderen, opdat ze niet herkend zou worden.

Ondertussen is Cédric erg populair. Zo krijgt hij eind 2001 een eigen tekenfilmreeks en zijn albums verkopen als zoete broodjes. In het Frans alleen al worden er gemiddeld een kleine honderdduizend exemplaren verkocht per nieuwe titel. En dat voor een reeks over een doodgewoon jongetje dat een doodgewoon leven leidt.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes