Robbedoes Soda
gepresenteerd door Wouter Adriaensen

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1986 • Laatste verschijning: heden
Tekenaars: Luc Warnant, Bruno Gazzotti, Dan Verlinden

Scenarist: Tome
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Zoals wel meer Vlaamse jongens zijn wij opgegroeid op een dieet van Jommeke, Suske en Wiske en Piet Pienter en Bert Bibber. Strips die we erfden uit de bescheiden collecties van onze ouders. De eerste albums die we zelf kochten, waren van Kuifje en Guust Flater. De blik voorzichtig op andere contreien gericht, maar nog steeds erg klassiek spul. 

Het was een pril album van Soda dat ons de ogen opende. Op het eerste gezicht weer een klassieke Franco-Belgische strip, met hier en daar misschien een Amerikaans folietje van tekenaar Luc Warnant in de bladschikking of het camerastandpunt. Het zag er alleszins braaf genoeg uit voor onze ouders om ons rustig te laten doen. Maar de verhalen van scenarist Tome bleken recht uit de smerige grootstad te komen, met drugsdealers, huurmoordenaars en terroristen op elke hoek van de betonnen jungle. 

David 'Soda' Solomon is de zoon van wijlen Joseph Solomon, die als sheriff van het kleine Providence stierf in the line of duty, en Mary Solomon, die met hem samenwoont op de drieëntwintigste verdieping van 416 Church Lane, New York. Hoe hij aan zijn immer in lederen handschoen gehulde linkerhand twee vingers is kwijtgeraakt, is een goedbewaard geheim. Om het hart van zijn mamaatje te sparen, heeft hij haar wijsgemaakt dat hij als priester werkt. Elke ochtend en avond verandert hij van werkplunje in de lift. Maar het is geen makkie om tegelijk toneel te spelen en misdadigers te klissen...
 
Ongetwijfeld dragen ook de nevenpersonages bij tot het onmiddellijke succes van de reeks. Soda krijgt hulp van de dikke sergeant Arthur Babs en van zijn knappe collega Linda Tchaikovski en wordt beschermd door kapitein 'Sugarcane' Pronzini, ondanks het feit dat zijn huisdier door toedoen van Soda in bijna ieder album om zeep wordt geholpen.

Luc Warnant tekentde eerste twee albums en de eerste elf platen van het derde deel, waarna hij zich een weg zoekt in de 3D-advertenties. Zijn taak wodt overgenomen door Bruno Gazzotti, de toen negentienjarige assistent van Tome en Janry voor De kleine Robbe. Door het uitblijven van scenario's begint 'Gazzo' samen met Fabien Vehlmann aan Alleen. Zo kan hij het zich permitteren om nee te zeggen tegen het voorlopig laatste album van Soda. Dat wordt getekend door Dan Verlinden, ook afkomstig uit het atelier van Tome en Janry. Wanneer het afsluitende deel van dat tweeluik verschijnt, is nog niet duidelijk. 
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes