Robbedoes Kogaratsu
gepresenteerd door David Steenhuyse

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1983 • Laatste verschijning: 2002
Tekenaar: Marc Michetz

Scenarist: Bosse
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Als we de komische reeks De Mazdabende (naar een voorstel van Yann) mogen geloven, waarin Christian Darasse op scenario van aanvankelijk Bernard Hislaire en later Tome lief en leed deelt met zijn ateliergenoten Hislaire en Marc Michetz (echte naam Marc Degroide), is deze laatste gepassioneerd door de Japanse cultuur en martial arts, lijdt hij aan slapeloosheid en raakt hij snel over zijn toeren, vooral door toedoen van Darasse die zowat zijn tegenpool is. Zelf is Michetz een workaholic en toegewijd aan de stripreeks die hij maakt over een Japanse samoeraiheld. In een van de gags versnijdt Michetz met veel verbetenheid en zijn samoeraizwaard een grote illustratie met een epische strijd tot hij uiteindelijk de blik van een personage overhoudt. Het zegt wel wat over de inspanningen die de tekenaar zich getroost.

De Mazdabende loopt vanaf 1987 terwijl Kogaratsu dan al een min of meer gevestigde naam is. Zijn eerste avontuur beleeft hij in 1983, meerbepaald in het zeventiende-eeuwse Japan wanneer het land nog middeleeuwse gebruiken en tradities kent. Nakamura Kogaratsu is een jonge, talentvolle samoerai die de zoon van zijn oude meester helpt om een overheerser te overwinnen die zijn land kwam innemen. Omdat hij de liefde voor de vrouw van wie hij houdt moet opgeven, want ze is al beloofd aan de heer voor wie hij vecht, verzaakt Kogaratsu aan een eervol bestaan als samoerai en wordt hij een ronin, een krijger zonder meester. Die beslissing brengt hem op het pad van talloze ontmoetingen waarbij hij vaak te maken krijgt met erekwesties, verraad en complotten.

Kogaratsu is een van die weinige helden die ouder worden naarmate de reeks verder loopt. In het begin is hij een arrogante, vooringenomen betweter. Hoe ouder hij wordt, hoe wijzer, maar tegelijk gaan zijn krijgskunsten erop achteruit. Voer voor conflicten en een vat vol inspiratie voor scenarist Bosse (Serge Bosmans). Tegelijk met het verouderen van de held groeit helaas de onregelmatigheid van de reeks. Tussen deel 10 en 11 liggen zes jaar, tussen deel 12 en 13 vier jaar en inmiddels is het alweer van 2014 geleden dat het voorlopig laatste album verscheen. De collectie Spotlight bestond toen nog. In de jaren 1990 neemt Michetz nochtans enkel het tweeluik Tako, op scenario van Yann en zich opnieuw afspelend in Japan, erbij.

Voor hij zich op Kogaratsu toelegt, creëerde Michetz, die zijn carrière startte bij Studio Graton (Michel Vaillant) de samoeraistrips Musturo voor het weekblad Kuifje en Hito le Banni voor Spatial, allebei in 1979. Bosse is sinds 1973 actief voor Robbedoes, eerst als illustrator, als co-auteur (scenario en potloodtekeningen) voor Tonnie in samenwerking met Christian Darasse en als scenarist voor onder meer Hislaire (Zakkenloper en Blasius). Met scenarist Bom ontwikkelt hij in 1980 een scenario voor de middeleeuwse reeks Gauthier de Montrevel waarvoor Michetz de potloodtekeningen maakt en Darasse het inktwerk verzorgt. De reeks blijft echter in de voorstudiefase steken en een eerste verhaal wordt niet voltooid. Niet veel later werken Michetz en Bosse aan hun eigen reeks, Kogaratsu.

De eerste twee albums vanKogaratsu verschijnen in de collectie Dupuis' Avonturen (nummer 6 en 9) en verschijnen later als herdruk in de hoofdreeks als de delen 1 en 2. De werkelijk eerste avonturen, vijf kortverhalen, verschijnen pas in 1991 als nummer 0.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes