Robbedoes 421
gepresenteerd door David Steenhuyse

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1980 • Laatste verschijning: 1992
Tekenaar: Eric Maltaite

Scenarist: Stephen Desberg
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  De appel valt niet ver van de boom in het gezin Maltaite. Willy (Will) tekent al een paar decennia Baard en Kale en in 1977 publiceert zoon Eric zijn eerste tekeningen en kortverhalen in Robbedoes. Met zijn jeugdvriend Stephen Desberg, die in 1977 door Maurice Tillieux wordt klaargestoomd om de volgende scenarist van de detectivereeks te worden, maakt Eric Maltaite een paar verhalen rond het vileine personage Herodes en zijn nageslacht in andere historische tijdperken die macht en rijkdom probeert te verwerven met snode plannetjes vol verraad, manipulatie en bedrog. De tekenstijl is nauw verwant met Wills tekeningen, maar het atypische schurkachtige hoofdpersonage valt niet in de smaak bij de lezers.

De twee kameraden schieten goed op met elkaar en trekken vaak naar middernachtvertoningen in de bioscoop waar ze avonturenfilms, B-films en spionagefilms bekijken. James Bond maakt deel uit van het cinematografische aanbod en ze zijn allebei dol op de flegmatieke geheim agent. Wanneer Will opmerkt dat er in Robbedoes geen spionagereeks verschijnt, raadt hij de twee aan om zoiets te maken. Daarop creëren ze de Britse geheim agent Jimmy/James Plant alias 421 (naar een Frans dobbelspel waarbij de gegooide ogen 4, 2 en 1 de hoogste score vormen) met een vette knipoog naar James Bond.

De eerste verhalen lezen nog als een komische persiflage op het personage van Ian Fleming, inclusief de snelle wagens, knappe vrouwen, hoogtechnologische snufjes, actie en een krachtmeting met andere geheime diensten zoals de KGB en de CIA. Eind jaren 1970 woedt de Koude Oorlog nog. Geleidelijk aan evolueert de serie naar een ernstige, realistische, no-nonsense actiethriller waarbij Maltaite zijn tekenstijl naar een realistischer niveau tilt. Jimmy is een verleidelijke vrouwenversierder die het opneemt tegen spionnen, criminelen en ander gespuis op alle continenten en zelfs in een futuristisch tijdperk (in Een Gril van het Lot). De reeks kent een kantelmoment wanneer zijn collega Morgane Angel elementen over een gat in 421's vroegere leven blootlegt na een evaluatie die ze van 421 moest maken. 421 verlaat de geheime dienst om vervolgens als freelancer aan de slag te gaan. Ook het lot van Morgane Angel staat daarbij op het spel in het vervolg van de spannende avonturen.

Het eerste avontuur, Het Wrak en de Miljoenen, verschijnt in 1983 voorzichtig in de collectie Debuut. Het is inmiddels een moeilijker te vinden album. Het jaar erop start alsnog een eigen stripreeks die tot 1992 tien delen zal tellen.

In het Frans verschijnt in 2016 een eerste integrale van de geweldig goede reeks. Het wachten is nu op een volgend, afsluitend deel van deze integrale reeks. Na het stoppen van 421 start Maltaite in 2001 de niet vertaalde avonturenreeks Zambada (vier albums tot 2006 bij Glénat, geschreven door Jean-Pierre Autheman), tekent hij twee erotische verhalen waarvan alleen Robinsonne bij Arboris vertaald raakt en tekent hij de flauwe gagreeks Les Campeurs tussen 2006 en 2010.

In 2014 ontrafelt Maltaite samen met scenarist Stéphan Colman de identiteit en het verleden van Stomp, de mythische schurk uit Baard en Kale dat zijn vader in 1955 heeft ontworpen op scenario van Maurice Rosy. Deze laatste bewaart in een kluis zijn versie over de ware identiteit van Stomp tot Maltaite en Colman hun project kwamen voorstellen. Rosy vindt het zo goed dat hij zijn eigen versie verscheurt en de twee heren geen strobreed in de weg legt om hun visie te ontwikklelen. Helaas kan Rosy de voltooiing niet meer meemaken, want hij overlijdt in 2013. Deel 3 van de trilogie is net klaar en verschijnt ofwel eind 2018 of begin 2019. Stomp smoorde tegelijk jarenlange geruchten en aankondigingen over een comeback van 421 in de kiem. De belangstelling bleek voor uitgeverijen toch te gering om ermee door te gaan.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes