Robbedoes Dokter Zwitser
gepresenteerd door David Steenhuyse

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1976• Laatste verschijning: 2013
Tekenaar: Marc Wasterlain
Scenarist: Marc Wasterlain
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Na assistentie te hebben verleend aan tekenaar Dino Attanasio (decors en inkting voor Ton en Tineke) en sinds 1966 een gewaardeerde job in de studio van Peyo, waar hij meehelpt aan De Smurfen, Steven Sterk, Johan en Pirrewiet, Poesie en andere reeksen van de meester, wil Marc Wasterlain net zoals elke ambitieuze striptekenaar op eigen benen staan. Tussen die eerste twee jobs ligt een periode met allerlei tekenklusjes en een kortstondige doortocht op de studio van Maurice Kornblum en Maurice Rosy, de toenmalige auteurs van Jaap. Met dat weinige geld leidt hij het leven van een bohemien. Hij trekt een halfjaar naar Amsterdam waar hij van zijn tekeningen wil leven. In de praktijk verkoopt hij zijn tekeningen voor een habbekrats in vooral restaurants. Bij zijn terugkeer in België kan hij een tijdje terecht bij kunstenaar Marcel Broodthaers, die bekendheid geniet via zijn ready mades die de kunstwereld op de korrel nemen.

Met een eigen project, getiteld Bob Moon en Titiana, trekt Wasterlain in 1971 naar het concurrerende blad Kuifje. Gesteund door Yvan Delporte (die net ontslagen is als hoofdredacteur bij Robbedoes en voor andere bladen begint te schrijven waaronder het Nederlandse Eppo) raakt hij binnen bij Kuifje. Vier verhalen worden gepubliceerd. Voor hetzelfde weekblad creëert hij in 1975 Kereltje met een duidelijk ecologische inslag. Door een ongeluk raakt hij gewond aan de hand en past hij zijn tekenstijl noodgedwongen aan, het wordt minder rond en gezellig en wat krasseriger. Na een aantal korte verhalen van Kereltje vliegt hij als een van de eersten uit het blad nadat uitgever Raymond Leblanc zijn zoon Guy in de directeursstoel plant. Guy houdt niet van niet-commerciële, poëtische strips en moeit zich meer en meer met de taak van hoofdredacteur Greg die kort daarop uitgeverij Le Lombard zou verlaten om bij Dargaud emplooi te vinden als literair directeur. Bij Robbedoes krijgt hij de kans om met een nieuwe reeks te starten, Dokter Zwitser dus, en animeert hij halve pagina's in een periode waarin de lay-out van Robbedoes is veranderd. Hij neemt het voortouw met een tekenstijl die zijn weerslag vindt in het werk van jonge auteurs als André Geerts, André Benn, Bernard Hislaire, Frank Pé, Bosse, Christian Darasse, Alain Maury, Frank Le Gall,...

In 1976 maken de lezers van Robbedoes kennis met Dokter Zwitser, een vrolijke dokter met een opvallende naaldneus en een grote rode mantel waarmee hij kan vliegen. Zijn butler woont in een wandklok. Wat was dat? Door het realistische kortverhaal Verse Nootjes in een dubbeldik vakantienummer uit 1977 verandert de mening van menig lezer. Op amper twaalf pagina's etaleert Marc Wasterlain een breed gamma van emoties: van nostalgie over jaloezie tot een hartverscheurend drama. Kort samengevat dist Dokter Zwitser herinneringen op aan zijn jeugd waarin hij samen met zijn zwarte adoptiefbroer opgroeit. Op een dag komt er een Vietnamees meisje op school. Ze wordt hun nieuwe klasgenote. Beide broers ontwikkelen een boontje voor haar en dan duikt het groene beest van de jaloezie op. De jonge Zwitser verlaagt zich zelfs tot een enkele racistische uitlating. Net wanneer de ruzie op zijn hoogtepunt is, kan de oorsprong van hun twist het geruzie niet meer aan en vlucht huilend weg. Daarbij wordt ze helaas geschept door een wagen en overleeft het ongeluk niet. Zwitser duikt daarna in de studieboeken, studeert af als dokter en redt daardoor heel wat mensenlevens... Eenzelfde drama overkomt ook Wasterlain. Zijn eerstgeboren zoon raakt verpletterd onder een vrachtwagen in Duitsland.

Zelf houdt Wasterlain het meest van zijn tweeluik De Kattenplaneet en De Reus die Vragen Stelde waarin Dokter Zwitser en een bont gevolg van nevenpersonages, onder wie een superintelligente baby, op een buitenaardse planeet belanden waar een oorlog woedt tussen katten- en hondenvolkeren in een middeleeuwse setting. Het basisidee recycleert Wasterlain voor andere reeksen (Jo en Bert, Les Pixels) voordat hij voor uitgeverij Mosquito (Arcadia vzw in vertaling) in 2016 een comeback van Dokter Zwitser forceert met een terugkeer naar de Kattenplaneet. Doorheen de reeks komen ook nog antropomorfe dieren en sprookjeswezens voor tot Robbedoes in 1989 een lange pauze inlast. Wanneer de reeks voor vijf verhalen naar uitgeverij Casterman verhuist, omdat Dupuis de albums niet meer wil uitgeven en liever de voorkeur geeft aan Wasterlains andere reeks Sarah Spits, neemt de reeks een kinderlijker koers.

De albums van Dokter Zwitser zitten in het Nederlands verspreid bij Dupuis (deel 1-8, 1978-1990), Casterman (drie delen, 1996-1998) en Arcadia vzw (twee albums die in het Frans bij Casterman verschenen en het comebackalbum Terugkeer naar de Kattenplaneet, 2010-2017). Bij het Franse Mosquito is inmiddels het slot van het comebacktweeluik verschenen. Mosquito bundelde ook de Casterman-verhalen als integrale nadat Dupuis tussen 2010 en 2012 alle bij Dupuis verschenen albums in drie integrales uitgaf, samen met onuitgegeven gags en kortverhalen. De Franstalige reeks van Dupuis telt trouwens één album meer, verschenen in 1986, met daarin een groot deel van die gags en kortverhalen die tussendoor in Robbedoes verschenen.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes