Robbedoes Sophie
gepresenteerd door Koen Driessens

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1965 • Laatste verschijning: 1994
Tekenaar: Jidéhem
Scenaristen: Yvan Delporte, Vicq, Jidéhem
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Net zoals meneer Demesmaeker — ons favoriete slachtoffer van Guust Flater — (uiterlijk) gebaseerd is op de vader van André Franquins medewerker Jidéhem (Jean De Mesmaeker, 1935-2017), heeft Sophie een levensecht voorbeeld aan Jidéhems dochter. Wat de pittige Sophie de kleindochter van die arme meneer Demesmaeker maakt. Het mag een troost wezen voor al die gerateerde contracten.

Sophie huppelt Robbedoes binnen in Het Ei van Karapolie, genoemd naar een uitvinding van haar vader, de uitvinder Karapolie (een wat letterlijke vertaling van Karamazout, een naam die hij kreeg van Jidéhems vrouw, een fan van De Gebroeders Karamazov van Dostojevski — overigens noemde zij (de echte) Sophie naar de actrice Sophie Demarets). Dit verhaal, in 1968 het eerste in de albumreeks, is aanvankelijk nog een avontuur van Starter. Starter is vanaf 1950 het pseudoniem van journalist Jacques Wauters, die toen al twee jaar een autorubriek schreef in Robbedoes. In 1956 krijgt Starter een gezicht van Franquin. In 1957 neemt de eenentwintigjarige Jidéhem over.

Charles Dupuis zag Jidéhem als nog niet volleerd, maar beloftevol tekenaar en trok hem aan om de drukbezette Franquin te assisteren, ook bij zijn reguliere reeksen. "(Franquin) was opgelucht dat ik het personage van hem overnam. Hij liet me totaal vrij in wat ik ermee wilde gaan doen." In 1961 krijgt Jidéhems Starter een eerste lang verhaal, Starter tegen de Brokkenmakers. "Dupuis wilde liever niet dat ik een eigen strip kreeg en gaf er de voorkeur aan dat ik Franquin bleef helpen." Yvan Delporte denkt daar anders over en schrijft het scenario dat hij als hoofdredacteur van Robbedoes zelf wel moest goedkeuren.

Starter tegen de Brokkenmakers draait eigenlijk rond auto's, duidelijk Jidéhems passie. Niet toevallig is het bijzonderste personage bij Sophie de Herbie-achtige, intelligente auto Zoef (Zoé in het Frans, naar Jidéhems cockerspaniël), waarnaar Guusts auto later duidelijk gemodelleerd wordt. Hoewel Sophies vader de geweldigste uitvindingen doet, waar nogal eens boeven op af komen, duikt Zoef al op in een Starter-verhaal, Het Huis aan de Overkant. Als zesde album in de reeks Sophie wordt dit verhaal zonder Sophie geïntegreerd in een modernere raamvertelling.

Nadat Sophie, die meer lezerspost ontvangt dan Starter, vanaf 1965 de hoofdrol krijgt in enkele korte verhaaltjes in Robbedoes, later gebundeld als Gelukkige Sophie (1969)en Gelukkige Sophie 2 (1973), verschijnen tot 1981 jaarlijks één of twee albums. Van 1984 tot 1995 verschijnen nog vier albums, in totaal twintig albums. Voor de laatste drie forceert Jidéhem een realistischer aanpak met een vernieuwde, stijvere tekenstijl, maar de aansluiting met modernere lezers heeft hij gemist. De reeks wordt dan ook stopgezet.

Sophie is de reeks die de weg vrijmaakt voor vrouwelijke heldinnen als Yoko Tsuno en Natasja. Jidéhem had haar aanvankelijk bedoeld als een jonge, zelfstandige vrouw, maar daar stak de conservatieve Charles Dupuis nog een stokje voor. Niettemin weet Sophie haar vrouwelijke charmes in te zetten. Uiteindelijk blijkt een jong meisje dat haar mannetje staat geen obstakel te zijn voor het jongenspubliek van Robbedoes.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes