Robbedoes Foufi
gepresenteerd door David Steenhuyse

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1962 • Laatste verschijning: 1979
Tekenaar: Kiko
Scenarist: Kiko
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  In 1965 introduceert Roger Camille alias Kiko een exotisch vleugje in het weekblad Robbedoes. Op zijn vliegend tapijt reist de djinn Foufi rond in een sprookjesachtig, weldadig decor van Duizend-en-Een-Nacht. Het goedgemutste jochie kan zijn tapijt niet altijd goed de baas omdat hij vergeetachtig is en daarbij de formules voor zijn vliegend tapijt verwart, dikwijls met desastreuze dan wel komische gevolgen. Het jongetje is verzot op goed gesuikerde dadels en siësta's in de schaduw van zijn tapijtje. Hij raakt bevriend met de sjeik die hem zijn tapijt gaf en als vaderfiguur fungeert. De zoon van een sultan is een kwaadaardiger figuur. Hij bezit alles, maar hij is stikjaloers op het weinige dat Foufi bezit, vooral zijn tapijt hoewel hij er zelf niet in slaagt zelf met tapijten te vliegen. Daarnaast zijn er nog andere snoodaards, weerkerende aartsschurken of oerdommme dieven, die Foufi's tapijt willen bemachtigen of gewoon de macht willen grijpen.

Het sympathieke figuurtje beleeft in zeventien jaar slechts een vijfendertigtal gags, kortverhalen en langere verhalen in Robbedoes. Een oerversie verschijnt kort in een Libanese krant nadat André Franquin Kiko het personage helpt bijschaven. Kiko kwam toen vaak langs op de tekenstudio van Franquin om er zijn tekeningen te laten zien.

Kiko werd genaturaliseerd tot Belg, maar hij is in 1936 geboren in het Egyptische Heliopolis. Na zijn studies publiciteit komt hij als cartoonist aan de bak voor verschillende kranten uit Caïro. Omdat hij een christen is, vlucht hij zoals veel andere geloofsgenoten weg van het politieke bewind van Nasser. Hij emigreert in 1962 naar Canada waar hij een jaar later weer weggaat om naar België te verhuizen. Op scenario van Jacques Devos creëert hij het personage Djinn en wandelt ermee naar de kantoren van het weekblad Robbedoes in 1964. Het raakt gepubliceerd en het jaar erop blaast hij Foufi leven in.

Dupuis geeft slechts twee albums uit van Foufi die allebei in 1968 verschijnen. Arcadia vzw voegt er in 1999 een derde album bij op kleiner formaat en in zwart-wit. Daardoor missen lezers het prachtige, sfeervolle en aangename kleurenpalet van de oorspronkelijke strips.

Na het uitdoven van de publicaties in Robbedoes wijdt Kiko zijn detaillistische tekenkunsten aan publicitaire illustraties en strips voor onder andere het ijsjesmerk Motta en voor Milky Way. Hij is een graag geziene, hartelijke en sympathieke gast op veel stripfestivals en signeersessies. Hij sterft in 2006, één dag voor hij zeventig zou worden.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes