Robbedoes Steven Sterk
gepresenteerd door Wouter Adriaensen

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1960 • Laatste verschijning: 2014
Tekenaars: Peyo, Will, François Walthéry, Albert Blesteau, Pascal Garray
Scenaristen: Peyo, Yvan Delporte, Gos, Thierry Culliford, Pascal Garray, Frédéric Jannin
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  De middeleeuwse avonturen van Johan en Pirrewiet, de gags van Poesie, de eerste kortverhalen van De Smurfen... Begin jaren 1960 is Peyo een van de populairste, maar ook drukst bezette Waalse striptekenaars. Geharrewar tussen de krant Le Soir en het weekblad Robbedoes, die beide fervent naar zijn diensten hengelen, zorgt ervoor dat de brave man nog eens liefst twee stripreeksen extra mag maken.

Uitgever Charles Dupuis wil namelijk ook Poesie in Robbedoes. Peyo gaat akkoord en werkt met boezemvriend André Franquin aan een nieuwe strip voor Le Soir. Die krant had hem tien jaar eerder, in tegenstelling tot Dupuis, wel een kans gegeven als stripauteur. Franquin vindt Peyo's idee voor een ventje dat even sterk is als Superman, behalve wanneer hij verkouden is, fantastisch en maakt een aantal schetsen.

Dupuis vangt geruchten op over de plannen van het duo en verandert van gedacht: die nieuwe reeks, is dat niet iets voor Robbedoes? Zo gaat in december 1960 De Rode Taxi's, het eerste avontuur van Steven Sterk, van start in het weekblad. Peyo begint vol goede moed alleen aan het verhaal, maar beseft al snel dat een decortekenaar geen overbodige luxe is. Will (Baard en Kale) springt bij, later werken onder meer hoofdredacteur Yvan Delporte en goede vriend Gos voor de scenario's en tekenaars François Walthéry en Albert Blesteau aan Steven Sterk.

De zeven verhalen van Steven Sterk waarvoor Peyo de basis legt, worden voorgepubliceerd in Robbedoes. Na het overlijden van de grootmeester wordt de reeks heropgenomen door zijn zoon Thierry Culliford en de in 2017 overleden tekenaar Pascal Garray. Zes verhalen verschijnen rechtstreeks in album. In 2010 wordt de vijftigste verjaardag van Steven wel gevierd in Spirou en naar aanleiding van de bioscoopfilm, gebaseerd op de eerste strip, verschijnt in 2014 nog eens een verhaal in het weekblad.

Steven Sterk wordt momenteel heruitgegeven in kloeke integrales en dat is een goed idee. Peyo wist de heldere vertelstijl van Hergé te combineren met de elastische tekenstijl van Franquin. Sommige verhalen zijn echte klassiekers, andere zijn luchtig vertier, enkele zijn ondertussen stevig gedemodeerd. Zoals wel meer producten uit de studio van Peyo bleek deze reeks de ideale proefbank om nieuwe talenten ervaring op te laten doen. Zonder Steven Sterk allicht geen Natasja, geen Lokje en geen Jakke en Silvester, de vergeten serie van Peyo uit Le Soir waar onder meer Jo-El Azara, Francis Bertrand en Roger Leloup aan meewerkten.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes