Robbedoes Flip Flink
gepresenteerd door Johan Decloedt

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1958 • Laatste verschijning: 1967
Tekenaar: Eddy Paape
Scenarist: Jean-Michel Charlier
 

  Robbedoes
Robbedoes
 

  Tussen 1958 en 1967 verschijnen dertien albums van Flip Flink (Marc Dacier in het Frans). De geestelijke vaders van Flip zijn niet van de minsten. Tekenaar Eddy Paape werkt op een tekenfilmstudio met de latere reuzen André Franquin, Peyo en Morris alvorens bij het weekblad Robbedoes terecht te komen waar hij na het faillissement van de tekenfilmstudio zijn voormalige collega's terugvindt. Omdat naar eigen zeggen Dupuis zijn Flip Flink-albums onvoldoende in het uitstalraam plaatst — feit is wel dat de verkoopcijfers tegenvallen — stapt hij in 1967 naar concurrent Kuifje van Le Lombard over. Samen met Greg (een andere gigant) realiseert hij voor het weekblad Kuifje onder andere de sciencefictionreeks Luc Orient. Als scenarist noteren we Jean-Michel Charlier. Een stripicoon. Buck Danny, Tanguy en Laverdure, De Beverpatroelje, Blueberry, Roodbaard en heel wat andere striphelden beleven dankzij hun geestelijke vader de meest fantastische avonturen. Hij levert ook nog bijdragen voor onder meer Jan Kordaat en Dan Cooper. Stel je even een Marvel-scenario voor waarbij alle helden van Jean-Michel samen het onrecht bestrijden. De schurken zouden niet weten wat hen overkomt!

Begin jaren 1950 resulteert de samenwerking van dit duo al in drie albums van die andere duivel-doet-al van Robbedoes, Jan Kordaat (Jean Valhardi). Wanneer we deze albums doornemen, valt het op dat Jan zonder probleem door Flip vervangen zou kunnen worden. Niemand zou het verschil opmerken, behalve Jans sidekick Kobus dan. Samen met Flip reizen we de wereld rond (Als Reporter de Wereld Rond, Koers naar het Oosten en In de Nieuwe Wereld). We zoeken naar verborgen schatten en vinden ze nog ook (De Geheimen van de Koraalzee en De Dood Loert onder Water), we strijden tegen de maffia in Sicilië (De Zwarte Hand) en de Tongs in Hongkong (Het Goud van de Oostenwind). Ook ontdekken we verloren steden in Amazonië (De Zeven Steden van Cibola) en maken we kennis met Yeti's (tot op heden de meest originele en geloofwaardige uitleg van dit fenomeen) en een Zonnetempel in Peru (waar hebben we dat nog gezien ?) in de albums Het Monster van de Andes en Het Rijk van de zon). We gruwen van de slavenhandel (De Vliegende Slavenhandelaars) en leren de gevaren van totalitaire regimes in Arakistan kennen (Mensenjacht) om uiteindelijk de reeks af te sluiten met een zoektocht naar een gestolen posttrein in het Verenigd koninkrijk (De Spooktrein). Amai, dat kan tellen.

Wat we niet mogen vergeten, is dat er in die tijden voor de schoolgaande jeugd weinig televisie beschikbaar is, laat staan internet. Flip Flink leert ons met zijn avonturen de wereld en de mensen kennen, in al hun goedheid en slechtheid. En steeds met de nodige humor om de gevaarlijke situaties waarin hij zich begaf 'vanzelfsprekender' te maken. Hij is immers een reporter van vlees en bloed, geen superman.

Flip heeft geen goddelijke tussenkomsten, magie of superwapens nodig. Een grote dosis lef, gezond verstand en nu en dan de nodige bijval zorgen ervoor dat we met open mond de pagina's blijven omslaan. Heel wat scènes zullen ons steeds bijblijven, zoals het besturen van het vliegtuig van de Maharadja Maladrapore, de landing van de Oostenwind in Tao-Tsai met de onfortuinlijke despoot Tran-Van Dong en de ontmoeting met de Yeti's.

Flip heeft evenmin behoefte aan een sidekick zoals zijn voornaamste en bekendere collega's Jan Kordaat (Jefke, Kobus, Gerrit) en Rik Ringers (commissaris Baardemakers en net zo goed Riks Porsche 911). Een gesmaakte running gag is de steeds weerkerende humoristische aanzet van een nieuw avontuur door de hoofdredacteur van Tempo, vol genoegen via de intercom brullend om Flip Flink in zijn kantoor te sommeren.

Deze reeks blijft een van de vele hoogtepunten in de absolute succesperiode van het weekblad Robbedoes. Jammer genoeg moet er om de gunst van het kopende publiek opgebokst worden tegen reeksen als Lucky Luke, Robbedoes, Buck Danny en vele anderen.