Robbedoes Baden Powell
Surcouf
Stanley

gepresenteerd door David Steenhuyse

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning Baden Powell: 1948 • Laatste verschijning: 1950
Tekenaar: Jijé
Eerste verschijning Surcouf: 1949 • Laatste verschijning: 1952
Tekenaar: Victor Hubinon
Scenarist: Jean-Michel Charlier

Eerste verschijning Stanley: 1953 • Laatste verschijning: 1954
Tekenaar: Victor Hubinon
Scenarist: Octave Joly
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  De oorspronkelijke uitgeversfamilie Dupuis is een katholieke familie die via het jeugdblad Robbedoes deugdelijke waarden wil meegeven. Met heel veel succes en een verspreiding tot een klooster in Mexico toe maakt Jijé op vraag van Dupuis het biografische album Don Bosco (1942) dat geen voorpublicatie in Robbedoes kent. Don Bosco is de patroonheilige van de familie Dupuis. Vervolgens brengt Jijé het leven van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus in beeld dat van 1942 tot 1945 in het weekblad loopt.

Jijé trekt opnieuw de katholieke kaart voor biografische strips die in de jaren daarna verschijnen. Er volgt een herwerking van Don Bosco in 1949. In 1947 verstript hij het leven van Jezus Christus in Emmanuel. Door de supervisie en de bemoeienissen van een abt wordt het een onleesbaar geheel en een zodanige flop dat zelfs priesters het niet willen. Voor het Franstalige jeugdblad voor meisjes Line tekent hij in 1958 een biografie van Bernadette Soubirous wier visioenen voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord zorgden. Een jaar later reserveert hij de biografie van de Franse soldaat, ontdekkingsreiziger, trappist, taalkundige en heremiet Charles de Foucauld weer voor Robbedoes.

Tussendoor mag het qua stripbiografieën ook wat spannender dan voorgaande portretten. Tijdens zijn verblijf in Mexico tekent Jijé tussen 1948 en 1950 de biografie van Robert Baden-Powell (1857-1941) die een avontuurlijk, heroïsch leven leidde. Hij was luitenant-generaal in het Britse leger en stampte de jeugdbeweging de scouts uit de grond. Jijé pikt er de avontuurlijkste momenten uit voor een toen wervelende vertelling waarin de gebruikelijke moraal niet ontbreekt. In 1950 komt het verhaal als album uit in een hardcover, in 1957 raakt het herdrukt en in 1981 verschijnt het opnieuw als een tweeluik in de collectie Geschiedenis in Beeldverhalen.

Baden-Powells leven is gefundenes Fressen voor de auteur die ook Jan Kordaat de wereld rondstuurt. Nog andere helden uit de geschiedenis verdienen zo'n biografie in stripverhaal. In 1949 wagen Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier, die met Buck Danny al een fictieve held lanceren, zich aan een verstripping van het heldhaftige en gevaarlijke leven van de Franse kaperkapitein Robert Surcouf (1773-1827). Een pedagogisch toontje entert eveneens het verhaal. Dat de twee heren het spannende kapersleven wel genegen zijn, blijkt later uit hun tweede grote reeks na Buck Danny: Roodbaard, die ze in 1959 voor concurrent Pilote creëren. Het lange biografische verhaal over Surcouf verschijnt in 1952 en 1953 in drie albums die in 1981 en 1982 worden hernomen in de collectie Geschiedenis in Beeldverhalen.

Na Surcouf is het voor Hubinon en Octave Joly, bekend van De Verhalen van Oom Wim, de beurt aan ontdekkingsreiziger en journalist Henri Morton Stanley (1841-1904). Het stripverhaal begint als een western en in 1861 ging Stanley in dienst van het Zuidelijke leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Na een gevangenschap vocht hij doodleuk voor de Noordelijken. Aan het einde van de oorlog deserteerde hij en na de oorlog ging hij aan de slag als journalist voor de New York Herald. Hij kreeg de opdracht de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone te zoeken die in Oost-Afrika naar de bronnen van de Nijl zocht, maar al enkele jaren van de kaart verdwenen was. Na hun ontmoeting bleef Stanley in Afrika zelf actief als ontdekkingsreiziger, onder meer in opdracht van Leopold II om de staat Congo te koloniseren als privé-eigendom voor de Belgische koning. Stanley kende een rijkgevuld leven waar Charlier wel garen uit kan spinnen voor een stripverhaal. Kort na de complete voorpublicatie in Robbedoes verschijnt een eerste album in 1954. Deel 2 (waarin Stanleys zoektocht naar Livingstone centraal staat) volgt in 1955. In 1986 worden ze herdrukt in de collectie Geschiedenis in Beeldverhalen.

Hubinon presenteert in 1955-1956, opnieuw op scenario van Charlier, ook nog het leven van de Franse piloot Jean Mermoz (1901-1936), de "ridder van het luchtruim", dat in 1956 in album verschijnt en in 1985 in de collectie Geschiedenis in Beeldverhalen werd toegevoegd.

Na Jijés Charles de Foucauld-biografie is het stilaan welletjes met de lang uitgesponnen stripbiografieën in het weekblad. Fictieve helden in uiteenlopende genres genieten voortaan de voorkeur bij stripmakers en lezers.