Robbedoes Blondie en Blinkie
gepresenteerd door Wouter Adriaensen

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1947• Laatste verschijning: 1987
Tekenaars: Victor Hubinon, Jijé
Scenarist: Jijé
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  Blondie en Blinkie verschijnt voor het eerst in Robbedoes na de Tweede Wereldoorlog. Maar de wortels van de strip liggen in de abdij van Averbode. De paters daar geven Zonneland uit (Petits Belges in Wallonië) en vragen in 1939 aan Jijé om met een stripreeks meer kinderen aan hun blad te binden. Wietje en Krol, zoals het duo dan nog heet, beleven drie fantasierijke avonturen, duidelijk beïnvloed door de stijl van die andere grootmeester van de prille Waalse strip, Hergé. Daarna danken de paters Jijé af met een postkaartje. Jaren later legt Jijé het volgende uit: "De religieuzen vonden dat mijn tekeningen de jeugd slecht beïnvloedden! Twee maanden later bezocht een Eerwaarde Vader me om me te vragen terug te komen. De verkoop van Petits Belges was gedaald met vijftig procent." 

Wanneer Jijé met André Franquin en Morris naar de Verenigde Staten trekt, ontfermt Victor Hubinon zich over Blondie en Blinkie. Tegelijk tekent hij de eerste avonturen van Buck Danny. Zijn titelloos, langlopend verhaal wordt pas jaren later in albumvorm uitgegeven. Begin jaren 1950 beleeft het olijke duo nog vijf avonturen in Robbedoes. Jijé stuurt hen naar Mexico (waar hij zelf jarenlang woonde), laat hen kennismaken met een blanke neger, stuurt hen op skivakantie, maakt van hen filmsterren en laat hen het geheim van de vliegende schotels ontsluieren. Enkel Stilte! We Draaien! verscheen later niet in de collectie Jeugdzonden van Dupuis.

In het laatste verhaal ontdekken Blondie en Blinkie de Marsupilamus Africanus. Deze parodie op de 'perfecte' Marsupilami is een staartloze veelvraat. Franquin kan wel lachen met de vondst van zijn leermeester en tekent in Blondie en Blinkie Ontdekken de Vliegende Schotels cameo's van Robbedoes, de Marsupilami en de graaf van Rommelgem. Robbedoes wordt gestoord terwijl hij aan het lezen is in de biografie van Baden Powell, een strip getekend door Jijé.
 
In 1954 creëert Jijé met Jerry Spring een western voor Robbedoes waardoor hij geen tijd meer heeft voor Blondie en Blinkie, afgezien van een kort kerstverhaaltje uit 1963 met geestige bijrollen voor Jan Kordaat, Buck Danny en de graaf van Rommelgem. Jijé neemt met spijt afscheid van de twee jonge helden: "Ik heb me goed geamuseerd met Blondie en Blinkie en ik vraag me af wat ik in de realistische strip doe, want ik maak het liefst humoristische strips."