Robbedoes Lucky Luke
gepresenteerd door Seppe Cools

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1946 • Laatste verschijning: heden
Tekenaars: Morris, Achdé
Scenaristen: René Goscinny, Greg, Xavier Fauche, Jean Léturgie, Guy Vidal, Daniel Pennac, Tonino Benacquista, Laurent Gerra, Jacques Pessis
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  1946, de Tweede Wereldoorlog zit nog vers in het geheugen, maar is gelukkig voorbij. Met Will, Jijé, André Franquin en Morris aan wal ligt er een rooskleurige toekomst in het verschiet voor het weekblad Robbedoes. Baard en Kale sieren het weekblad al een hele poos, net als Robbedoes en nog wat Amerikaans werk. In dit jaar brengt Morris ons waar de lezer al dan niet onbewust naar verlangt: een komische western. De gouden jaren komen eraan.

Maurice De Bevere, zoon van een pijpenfabrieksbaas, werkte in het verleden als inkter bij CBA en daar ontmoette hij onder andere Peyo, Franquin en Eddy Paape. In 1946 start zijn carrière als auteur van Lucky Luke met het verhaal Arizona 1880, en de rest is stripgeschiedenis...

Eind jaren 1940 vertrekt Morris naar de Verenigde Staten met Franquin, Jijé en diens kroost. Daar probeert hij binnen te raken bij de Disney-studio's en dat is duidelijk zichtbaar in zijn tekenstijl. In Amerika leert hij ook zijn nieuwe scenarist René Goscinny kennen. Die werkt, net als Morris, mee aan het Amerikaanse Mad-magazine van Harvey Kurtzman. Het duo maakt samen 36 albums, vanaf De Spoorweg door de Prairie tot De Zingende Draad. Goscinny sterft aan een hartaanval tijdens een inspanningstest op 5 november 1977, maar hij is van onschatbare waarde in de stripwereld en Lucky Luke in het bijzonder. Zo roept hij Rataplan, een parodie op de filmhond Rin Tin Tin, in het leven en creëert hij de iconische neefjes Dalton. De oorspronkelijke Daltons werden gedood door Lucky Luke — op enkele dieren en zijn dubbelganger na waren dat zijn enige slachtoffers — maar het publiek wou hen graag terugzien. Daardoor maken Bob, Bill, Grat en Emmett plaats voor de dommere, meer klunzige neefjes Joe, Jack, William en Averell. Ook laat Goscinny Lukes paard Jolly Jumper spreken. Zo krijgt zijn trouwe viervoeter een eigen leven en wordt hij meer dan een transportdier.

Morris neemt alle westernclichés op de korrel en parodieert ze op magistrale wijze. Tegelijk probeert hij ook wat geschiedenis in zijn verhalen te stoppen. Zo zien we Calamity Jane, Judge Roy Bean en Billy the Kid passeren — bij laatstgenoemde moet trouwens een plaat herwerkt worden omdat Dupuis die té gewelddadig vindt, Billy zuigt als baby namelijk aan een revolver en dat kan niet voor de Franse censuurcommissie die oplettend waakt op de jeugdbladpers. Daarnaast belandt Lucky Luke in de prikkeldraadoorlog en helpt hij mee aan de bouw van de spoorwegen.

Dat Lucky Lukes geestelijke vader graag karikaturiseert, weten we ook al sinds het prille begin. Al snel zien we Jack Palance als Phil IJzerdraad, Franquin als dronkenlap, René Goscinny, David Niven en nog veel meer bekenden uit die tijd. In zijn Dargaud-tijdperk komen onder andere Louis de Funès en Lee Van Cleef aan bod.

In 1968 stapt Morris over naar Dargaud, waar Goscinny op dat moment al samenwerkt met Albert Uderzo aan de reeks Asterix voor Pilote. Dat Franse stripweekblad publiceert vervolgens de verhalen van Lucky Luke en sindsdien worden de Franstalige albums van de reeks ook uitgebracht in hardcover, een vorm van erkenning die Dupuis Morris niet gunde. Via de Franse uitgeverij Dargaud probeert Morris ook een ruimer publiek aan te spreken en qua censuur mag er bij deze uitgeverij veel meer dan bij Dupuis.

Lucky Lukes populariteit dikt aan en in 1983 wisselt hij de sigaret in voor een strootje waarvoor hij waardering kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie. In datzelfde jaar krijgt de eenzame cowboy een eigen tekenfilmserie en ondertussen bestaan er al enkele videogames, langspeelfilms, stripmuren,... Ter gelegenheid van Lukes zeventigste verjaardag in 2016 maakt zowel Matthieu Bonhomme met De Moordenaar van Lucky Luke als Guillaume Bouzard met Jolly Jumper Antwoordt Niet Meer een spin-off van de held die sneller schiet dan zijn schaduw. Dat laatste album volgt pas in 2017 in vertaling.

Voilà, dit artikel nadert zijn einde. Graag eindigen we met Lucky Lukes oneliner die hij zingt wanneer het album uit is: I'm a poor lonesome cowboy and a long way from home.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 
  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes