Robbedoes Jan Kordaat
gepresenteerd door Martin Schrijvershof

 
WEEKBLADGESCHIEDENIS ROBBEDOES / SPIROU
Eerste verschijning: 1941• Laatste verschijning: 1984
Tekenaars: Jijé, Eddy Paape, René Follet
Scenaristen: Jean Doisy, Yvan Delporte, Jean-Michel Charlier, Philip Gillain, Guy Mouminoux, André-Paul Duchâteau
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes
 

  In oktober 1941 introduceren Jijé en Jean Doisy Jan Kordaat en zijn jonge vriend Jefke. De stoere blonde Kordaat spreekt de jonge lezers enorm aan. In een tijd waarin de Duitse bezetters de wreedste zaken uithalen in bezet Europa leven Kordaat en Jefke in een België waar de schurken met een stevige vuistslag van Kordaat worden verslagen. Duitse bezetters en collaborateurs komen in de strip niet voor, slechts gewone boeven. De serie wordt al snel zo populair dat ze de Robbedoes-strip van de voorpagina verdringt. In 1946 geeft Jijé Jan Kordaat door aan Eddy Paape. Die kan op die manier jarenlang zijn tekenstijl verfraaien tot hij tussen 1951 en 1953 doorbreekt met de strips Jan Kordaat en het Monster — in album krijgt het de titel Het Geheim van de Donkerburcht mee — en het tweeluik De Super Gamma-straal en De Bevrijding van Professor Stagmus. Helaas is dat laatste verhaal ook meteen het einde van Paapes bijdrage aan de reeks.

Met een bijna iconische cover (de middenste cover in het rijtje hierboven) herneemt Jijé in 1956 zijn meest geroemde strip tot dan toe. Zwarte Zon is een spannend, intrigerend verhaal, waarin veel actie en durf plaats inneemt voor de held Kordaat. Japanse schurken met heimwee naar een verloren Rijk van de Rijzende Zon en gesmokkelde goudstaven in de vorm van miniatuurauto's zijn het thema. Geen elfjarig jongetje meer als kompaan, en ook voor Kobus die bij Paape voor de komische noot zorgt is geen plaats meer. In hun plaats debuteert Gerrit die al snel eveneens voor de grappige situaties moet zorgen.

Ook de daaropvolgende verhalen zijn succesvol, zowel tijdens de voorpublicatie in het weekblad als in album. Tussen oktober 1956 en januari 1960 verschijnen in rap tempo achter elkaar vijf verhalen, die even snel in albumvorm worden uitgebracht. Soms is het ene verhaal net afgelopen en begint een week later of binnen drie weken het volgende. Jammer genoeg wordt Gerrit na enkele jaren verzot op raceauto's waardoor de strip veel van zijn oorspronkelijke karakter verliest. In 1965 plaatst Robbedoes het laatste Jan Kordaat-verhaal van Jijé: Het Duel der Idolen. Blijkbaar is de serie niet meer zo geliefd.

Het duurt tot 1981 toen Jan Kordaat voor de derde maal herrijst. Dit keer getekend door René Follet en op scenario van André-Paul Duchâteau. Ze proefdraaien eerst met een kortverhaal van acht pagina's: Dossier X. Daarna volgen twee verhalen die ook in album worden uitgebracht: De Blinde Piraat en Een Kind als Prooi. Follet is een goede tekenaar die nooit echt een eigen successtrip heeft gekend. En dat geldt ook voor deze incarnatie van Kordaat. Na die drie verhalen kwam er een definitief (?) einde aan de strip.
 

  Robbedoes
Robbedoes
Robbedoes