Kuifje-vignet Marine
de piratendochter
gepresenteerd door Peter D'Herdt

  Marine 8937

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1989
Laatste verschijning: 1991
Tekenaar:
Pierre Tranchand
Scenarist: François Corteggiani

Marine 9149
 
François Corteggiani en Pierre Tranchand (ook wel eens onder het pseudoniem Pica) introduceerden in 1979 al het weesmeisje Marine en haar onafscheidelijk hondje Pepito in het weekblad Pif Gadget. In het eerste avontuur ontmoette ze Tafia, een oude piraat en secondant van kapitein Kaaiman. Die laatste bleek de net overleden vader van Marine te zijn en dus werd zij de erfgename van zijn schip, de Bonaventura. Ook de bemanning, een sympathieke allegaartje zeebonken met een gouden hart, hoorde bij de erfenis en zo werden Tafia, Tabasco, Piet-Joris en Hein vrienden en beschermheren van de jonge Marine. In 1984 kwam Marine terecht in Le Journal de Mickey waar de grote bazen vijf jaar later beslisten om alle vervolgverhalen stop te zetten. Exit Marine en dus zochten en vonden Corteggiani en Tranchand uiteindelijk onderdak voor hun piratenprinses bij Kuifje.
De hele voorgeschiedenis ontging de Nederlandstalige Kuifje-lezer toen de reeks in 1989 vanaf het zevende deel werd voorgepubliceerd in het weekblad. In albumvorm was voorheen immers enkel het voorgaande album, aflevering 6, verschenen in het Nederlands. Het onthaal was dus eerder lauw voor een nochtans aardige en pretentieloze reeks die met erg conventionele scenario's en zeer toegankelijk en levendig tekenwerk op een jonger publiek mikte. Amper drie verhalen, de delen 7, 8 en 9, waren voorgepubliceerd toen Kuifje er definitief mee ophield en het betekende, net als voor vele andere reeksen die net niet tot de absolute top behoorden, de doodsteek voor Marine. Het negende avontuur, De Juffertjes uit Canada, verscheen zelfs niet meer in (Nederlandstalig) album. Een beetje onterecht, want het potentieel achter het sympathieke karaktertje was wel degelijk aanwezig en iedereen die in de jaren 1980 (zeer) jong is geweest en Zonneland heeft gelezen, zal er ongetwijfeld met enige nostalgie aan terug denken.
Tussen 2003 en 2006 bundelde de Franse uitgeverij Claire de Lune oude kortverhalen van Marine in de reeks Les Mini Aventures de Marine. Ondertussen had het duo in 2000 de gagreeks Les Profs (eventjes vertaald als Beroep: Leraar) gelanceerd die doorstootte naar de allerhoogste regionen van de Franse verkooplijsten. Er vloeiden ook al twee films uit voort.
Marine was lang niet de enige reeks van het duo Tranchand en Corteggiani die al enkele decennia samenwerken. In de jaren 1980 boden ze hun kandidatuur aan bij Dupuis om de reeks Robbedoes en Kwabbernoot over te nemen na het debacle door Nic Broca en Raoul Cauvin. Als enige antwoord op hun voorstel, waarbij enkele schetsen van Tranchand de redactie moesten overtuigen, kregen ze van Dupuis te horen dat ze niet in aanmerking kwamen omdat ze geen Belgen waren. De moeilijkheden met Jean-Claude Fournier indachtig wilde Dupuis in die periode niet meer met Fransen in zee gaan. De Belgen Tome en Janry mochten de reeks wel voortzetten.
Corteggiani is tegenwoordig ook de co-scenarist van Vertongen & Co, de spin-off van F.C. De Kampioenen. Behalve als schrijver van vele humoristische strips laat hij zich ook in het realistische genre niet onbetuigd met reeksen als Bloed & Stilte, De Jonge Jaren van Blueberry, Sundance en Lefranc.