Kuifje-vignet Victor Sackville
de spion
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Victor Sackville 8807

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1988
Laatste verschijning: 1992
Tekenaar:
Francis Carin
Scenarist: François Rivière, Gabrielle Borile

Victor Sackville 9301
 
De verhalen van Victor Sackville spelen zich vlak vóór en tijdens de Eerste Wereldoorlog af, een periode waarin de spanningen binnen Europa stevig toenemen en de spionagediensten overuren draaien. De Engelse Sackville is in dienst van de Engelsen, meerbepaald van koning George V, en heeft een stevige reputatie. Zijn codenaam is X67 en hij wordt zo'n beetje overal in de wereld, maar vooral in Europa, ingezet voor geheime missies.
De Eerste Wereldoorlog was al vertrouwd terrein voor tekenaar Francis Carin door zijn kortverhalen van De Blauwe Duivels (1981-1986, in 2014 gebundeld door BD Must) die hij voor Robbedoes maakte. In dezelfde periode en daarvoor publiceerde hij ook kortverhalen in Kuifje. Met François Rivière maakte hij nog twee albums van Sydney Bruce (1987-1989) voor uitgeverij Glénat. Al die jaren bleef hij Victor Sackville tekenen. De consistente lijnvoering viel ook Jacques Martin op die hem in 2004 vroeg om Christophe Simon te vervangen als tekenaar van Lefranc. Na twee zeer slechte albums, de delen 16 en 18, hield Carin Lefranc voor bekeken. Daarna participeerde hij aan het vierluik Ella Mahé van het echtpaar Jean-François en Maryse Charles en tekende grotendeels het tweede album met de passage over het graven van het Suezkanaal. Zijn laatste wapenfeit is het scenario van het tweeluik Bloedvijanden dat hij voor zijn zoon David Caryn schreef.
Victor Sackville werd door Rivière, een Franse romanschrijver, literair criticus, vertaler en biograaf (onder meer over Hergé en Edgar P. Jacobs), in samenwerking met tv- en stripscenariste Gabrielle Borile, niet bedacht voor het weekblad Kuifje, maar in 1983 wel voor het Waalse weekblad Pourquoi Pas? waar Carin vele illustraties voor leverde. Voor de delen 13 tot 18 wisselden ze de scenario's van de reeks met elkaar af, alle andere albums schreven ze gezamenlijk. In de jaren 1970 ontmoette Rivière trouwens verschillende malen Jacobs wat in 2000 leidde naar een boek. Momenteel werkt hij met tekenaar Philippe Wurm aan een graphic novel over het leven en het werk van Jacobs.
Victor Sackville liep negentien delen lang bij Le Lombard die daarna de verdere vertaling nekte. Stripwinkel Alex nam het stokje over en vertaalde de reeks, onder de hoedanigheid van de mee opgerichte uitgeverij Medusa, verder tot het allerlaatste deel 23.