Kuifje-vignet Sneeuw
de vondeling
gepresenteerd door Wouter Porteman

  Sneeuw 8603

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1986
Laatste verschijning: 1989
Tekenaar:
Gine
Scenarist: Didier Convard

Sneeuw 8728

Sneeuw 8942
 
Het begon allemaal in Amerika. Zo starten tegenwoordig alle straffe verhalen en Sneeuw is een van de machtigste die in Kuifje gepubliceerd werd. In een toekomstige wereld voerden de Verenigde Staten, geruggensteund door China, een bitse handelsoorlog uit met Europa. Een computervirus in het netwerk van tal van klimaatregulerende weerstations bracht het oude continent in een klap terug naar een eeuwig aanhoudende winter. Tezelfdertijd had ene Northman samen met nog elf getrouwen een gigantische elektromagnetische muur rond Europa gebouwd. Dat was zijn idee om het continent te doen overleven tegen de grijpgrage handen van de rest van de wereld. Maar in de koude hel zag men dat heel anders. De weinige mensen die nog beschaafd waren én de dodelijke besmettelijke ziekte van Orion overleefden, wilden eruit. Die muur moest neer. Maar dit symbool van hoop moest bewaard blijven voor het Broederschap van de Twaalf. Om de eenheid te bewaren, voedde Northman een weeskind op dat hij vond in de sneeuw, naast de lijken van zijn vermoorde ouders. De naam voor de jongen was snel gevonden: Sneeuw.
1986. De wereld kreunt nog steeds onder de dreiging van de bom. Post-apocalyptische strips zoals Jeremiah, Hans en Simon van de Rivier blijven de striplezers beroeren. Scenarist Didier Convard besloot samen met zijn goede vriend Gine (Christian Martinez) zijn wagonnetje aan die trein te koppelen en speelde in op de eerste onheilspellende klimaatwijzigingsberichten. Sneeuw zou de reeks heten. Nochtans was het winteridee niet evident. Gine wou na zijn plakkerige junglestrip Kapitein Sabel vooral sciencefiction, onmetelijke ruimten en sfeerbeelden tekenen. En Convard wou eindelijk een middeleeuwse strip maken rond geheime bondgenootschappen. Maar de heren vonden elkaar en hun eersteling De Verblindende Nevel was al vanaf de eerste voorpublicatie in Kuifje 3 uit 1986 een succes. De strip ontving in Angoulême een Alfred (zoals de Franse striposcars toen nog heetten) en werd verkozen tot beste sciencefictionalbum door de lezers van Bédésup. Sneeuw werd een begrip.
In het Nederlands werd er toch wel wat gesold met de reeks. De eerste drie albums werden uitgegeven door Le Lombard en vervolgens met een mindere lijmkwaliteit door Glénat Benelux. Bovendien was deel 7, De Drie Misdaden van Judas, jarenlang een moeilijk vindbaar deel. Het schutblad bevatte immers de Franse titel Les Trois Crimes de Judas en de strip werd uit de handel gehaald. Omdat een herdruk pas jaren later gebeurde, werd het potentieel voor nieuwe lezers zo gefnuikt. Op de koop toe kwam na zeven beklijvende delen de klad wat in de reeks. De auteurs gooiden zich op de sciencefictionreeks Finkel en wisselden beide stripreeksen af. Ook die andere reeks over een loge, De Geheime Driehoek (waar ook Gine aan meewerkte), kwam er op het einde tussen. Na een pauze van vier jaar werd Sneeuw uitermate netjes afgerond na dertien delen. De reeks bleef ondanks alles zijn cultstatus houden. In 2011 kwam de driedelige prequel Sneeuw - Het Begin op de markt. En in 2016 werd een nieuwe prequelreeks naar het concept van XIII Mystery, Sneeuw - De Oorsprong, gelanceerd. Bij beide prequelreeksen werd Gine niet meer betrokken.