Kuifje-vignet Hij die Tweemaal Geboren Werd
de medicijnman
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Hij die Tweemaal Geboren Werd 8116

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1981
Laatste verschijning: 1985
Auteur:
Derib

Hij die Tweemaal Geboren Werd 8448
 
In een Indiaans dorp in de negentiende eeuw is een kind geboren. Hij zal Regenstorm heten als herinnering aan de rollende donder van zijn geboortedag. De eerste maanden kent het kind nog de tederheid en geborgenheid van het gezin. Maar al gauw maakt de kleine kennis met angst en geweld: bijna al zijn familieleden worden gedood door een vijandelijke stam. Alleen zijn grootmoeder wordt gespaard en met haar trekt hij weg naar de onmetelijke wijdsheid van het Amerikaanse continent. Als kind bleek dat hij vuur kan aanraken zonder pijn te voelen. Door zijn contact met de geesten wordt hij een bij zijn volk gerespecteerde medicijnman.
Derib bekwam zijn eerste succes met het indiaantje Yakari wat nog steeds zijn langst lopende reeks is. De reeks startte in 1969, een jaar voordat Derib de western Go West op scenario van Greg tekende voor het weekblad Kuifje. Hij had de smaak voor het Wilde Westen te pakken en twee jaar later volgde Buddy Longway. De reeks liep tot 1987, maakte een comeback in 2002 en stopte definitief in 2005 waarin Buddy en zijn vrouw de dood vonden. In werkelijkheid zette toenmalig uitgeefdirecteur Yves Sente de reeks stop omdat hij het niet meer opportuun vond om strips uit te geven die je in een tiental minuten uitleest. Dàt en tegenvallende verkopen natuurlijk.
Met Hij die Tweemaal Geboren Werd speelde Derib mee in een realistischer genre. De trilogie werd opgevolgd door het vierdelige Red Road, een eigentijds, humanitair verhaal over reservaatindianen die geen toekomst meer hebben en naar de fles grijpen. Derib groef daarin diep in de ziel van de mens en knoopte er ook nog een verzoek voor het behoud van de natuur bovenop en de smeekbede om respect af te dwingen voor verdrukte volkeren die hun laatste streepje cultuur aan het verliezen zijn.
Samen met de vier delen van Red Road, waarvan het eerste deel aanvankelijk bij uitgeverij Blitz/Oranje (een voorloper van Talent) verscheen, vormen de drie delen van Hij die Tweemaal Geboren Werd een eigen collectie bij Le Lombard. De Grote Indiaanse Saga van Derib is daar de overkoepelende titel van. De zeven albums waren ook te verkrijgen in een verzamelbox in een beperkte oplage van 1.250 exemplaren met gesigneerde prenten als extraatje.