Kuifje-vignet Nahomi
het Japanse prinsesje
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Nahomi 8144

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1980
Laatste verschijning: 1987
Auteur:
Crisse

Nahomi 8521
 
Zorya, Loretta (als ze haar toverkunst gebruikt tenminste), Perdita, Atalante, Ishanti,... Crisse (het pseudoniem van de in Brussel geboren Didier Chrispeels) heeft al een aardige collectie mooie vrouwen op papier gezet. In zijn allereerste strip Ocean's Kings voor het weekblad Robbedoes in 1979 deelde een Californische blondine, een dolfijnentemster, ook al de hoofdrol. Een jaartje later loodste hij via de middeleeuwse fantasyserie Nahomi nog meer meiden in de Belgische weekbladen binnen. Dan denken we niet specifiek (of toch niet lang) aan de schaars geklede Galadrielle, maar wel aan het Japanse prinsesje naar wie de reeks is vernoemd.
Nahomi is de dochter van Morodor die heerst over het eiland Tang. Hij is een gerespecteerd en wijs man die het beste voor zijn dochter wil. Maar ondanks de goede zorgen verveelt ze zich. Gelukkig wordt ze omringd door vrienden met wie ze buitengewone avonturen beleeft. Samoerai Tengu volgt en beschermt het meisje in opdracht van haar vader. Nahomi's grote wens is om met Tengu te trouwen een keer ze groot genoeg is. Dankzij magische noten kan ze een gevleugelde eenhoorn oproepen waarmee ze wonderlijke werelden kan bezoeken die alleen zij kent. Daardoor leert ze het magische koninkrijk van koning Panda kennen en maakt ze kennis met een zwart zeepaardje, sirenes, een jongetje van haar leeftijd (de zoon van een Vikingchef) op wie ze verliefd word en andere (sprookjes)figuren.
Heel veel fantasie en Oosterse, zelfs Scandinavische en Griekse elementen en een dan al heel herkenbare tekenstijl voeren de toon in de kortverhalen die grotendeels (dus niet allemaal) in drie goedkope albums worden gebundeld. Van 1981 tot 1983 was Nahomi ook het gezicht van de rubriek Nahomi stelt voor waarin typisch Japanse gebruiken, tradities, dieren, enzovoort worden voorgesteld: bonzaiboompjes, het Kabukitheater, geisha's, de theeceremonie, calligrafie, bloemschikken,... Crisse tekende illustraties voor alle artikels en het personage kwam ook voor op posters.
Nahomi werd aanvankelijk geschreven door Bom, maar al snel nam Crisse het van hem over. In 1987 hield hij ermee op en stortte zich op het grootsere fantasy-epos Het Kristallen Zwaard. In die periode was het fantasygenre na grote successen als Op Zoek naar de Tijdvogel en Het Land van Langvergeten een ongeziene hype. Ook Het Kristallen Zwaard profiteerde mee. Er raakten per album meer dan honderdduizend exemplaren verkocht en Crisses carrière kwam in een stroomversnelling.
Le Lombard gaf in 2009 een Franse integrale uit van Nahomi met alle verhalen, gedeeltelijk opnieuw ingekleurd, aangevuld met onuitgegeven tekeningen en coverillustraties.