Kuifje-vignet Yakari
het indiaantje
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Yakari 7820

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1978
Laatste verschijning: 1982
Tekenaar:
Derib
Scenarist: Job

Yakari 8030
 
Tussen dramatisch-realistische verhalen van Buddy Longway en nog voor hij aan het zwaarwichtiger Hij die Tweemaal Geboren Werd en Red Road begon, creëerde Derib voor het weekblad Kuifje de alleraardigste, amusante jeugdreeks over de kleine Sioux Lakota-indiaan Yakari. In het eerste verhaal bevrijdt hij de mustangpony Kleine Bliksem nadat het dier knel raakte door een aardverschuiving. Yakari ontdekt dat hij met de dieren kan praten en doorheen de hele reeks blijkt dat er nogal wat diverse dieren op en rond de Grote Prairie vliegen, draven, rennen, knagen, enzovoort. Met zijn vriendinnetje Regenboog beleeft Yakari kleine en zeer grote avonturen in een periode waarin de pioniers de indianen nog niet hadden verdreven. Zijn wereldje met nevenpersonages is klein, maar net uit die beperktheden puren Derib en Job (André Jobin) meeslepende avonturen met ruimte voor imposante taferelen.
Van Yakari stonden slechts vijf lange avonturen, één kortverhaal van drie pagina's en twee gags in het blad in de periode 1978-1982. Daarna verhuisde de reeks, die tevoren in een aantal landen bij verschillende uitgeverijen verspreid raakte, naar uitgeverij Casterman die er een langlopende albumreeks van maakte. Na 35 albums stopte het evenwel de vertaling. Sinds deel 39 nam Joris Chamblain het schrijven van het scenario over van de Zwitser Job die in 2016 87 jaar werd. Eind 1969 liet hij samen met Derib Yakari zijn eerste stapjes zetten in Le Crapaud à Lunettes, een weekblad voor scholieren dat in Romandië, het Frans sprekende gedeelte van Zwitserland, verscheen. Job was er de oprichter van. Voor dat blad tekende Derib de komische reeks Pythagoras. In 1974 verliet Job de redactie en lanceerde het tijdschrift Yakari om er de avonturen van het indiaantje in te publiceren.
Yakari bleef altijd wat onder de radar bij (volwassen) striplezers of in historische naslagwerken over strips. Toch is het een van de meest verspreide stripreeksen voor kinderen. In de jaren 1980 konden ook lezertjes van Zonneland kennismaken met het figuurtje. In 1983 kwam er een eerste tekenfilmserie, tussen 2005 en 2012 liepen er 104 afleveringen van een andere tekenfilmserie op tv met uitzendingen tot in Canada, Rusland en Sri Lanka. Eind 2016 zouden de seizoenen 4 en 5 met nog eens 52 afleveringen klaar moeten zijn. In 2013 produceerden Duitsers zelfs een musical. De tekenfilmserie was namelijk een heel groot succes in Duitsland. Westerns zijn er een zeer geliefkoosd genre.