Kuifje-vignet Harlekijn
de gezichtsloze
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Harlekijn 7803

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1978
Laatste verschijning: 1984
Tekenaar:
Dany
Scenarist: Jean Van Hamme

Harlekijn 8422
 
Het weekblad Kuifje publiceerde gags en series met weerkerende hoofdpersonages, geen eenmalige avonturen zonder specifieke helden. Met enige reserves raakte Avontuur zonder Helden, door Dany en Jean Van Hamme, toch gepubliceerd in 1975, maar het was nog wachten tot 1977 voor het in album verscheen. Volgens Van Hamme was het het allereerste Franco-Belgische one-shot. Voor de samenwerking werden Dany en Van Hamme beloond want samen met de herdrukken raakten er meer dan honderdduizend exemplaren van verkocht. In 1978 kwam het tot een nieuwe samenwerking tussen beide auteurs, deze keer met een idee om een hoofdpersonage op te voeren wiens ware gezicht je nooit te zien krijgt.
Harlekijn werkt als privédetective en laat zich in met contraspionage en antisabotage. Hij is een Fransman en voor de rest weten we niets over hem. Om promotionele redenen werd er ook bij verteld dat zelfs de tekenaar en de scenarist niet weten hoe Harlekijn eruit ziet. Hij vermomt zich voortdurend en verhuurt zijn diensten aan Paradise Inc., de grootste hotelketen ter wereld die als multinational zodanig groot is geworden dat het kan opereren als een machtige staat. Zoals elke staat heeft Paradise Inc. bondgenoten, maar ook vijanden, ook al is dat (in deel 2) een gangster die in een hotel in Las Vegas alle klanten wegjaagt.
De wereld van de spionage wekt snel vergelijkingen met James Bond. Van Hamme steekt niet onder stoelen of banken dat de spannende actieverhalen van Harlekijn de competitie moeten aangaan met de Britse spion, maar het geheel wordt gekruid met een ironische, karikaturale toets om het sérieux te ondermijnen. De actie is soms over the top, maar er zit absoluut vaart in. Het grootste probleem was de vondst om een hoofdpersonage te kiezen met wie je je als lezer niet kan identificeren. De eerste Kuifje-cover, met Harlekijn vanop de rug gezien, werd gerecupereerd voor de eerste albumuitgave, maar aangepast door de voorkant van het personage aan de lezer te tonen.
Na drie delen was de laatste kaart van Harlekijn uitgespeeld. Na de eerste albumuitgaven in 1979 tot 1985 bij Le Lombard gaf Albatros de albums in 1993 en 1994 nogmaals uit met nieuwe covers, nieuwe titels (geef toe dat Hoog Spel beter bekt dan Olifanten Trompetten bij Dageraad) en de nieuwe reeksnaam Joker. Van 2001 tot 2005 gaf de Waalse uitgeverij Joker vier nieuwe albums uit, getekend door Jytéry op scenario van Rodolphe en met covers van Dany. Deze albums haalden niet hetzelfde niveau als de voorlopers en werden niet vertaald.