Kuifje-vignet Ian Kaledine
de Kozak
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Ian Kaledine 7942

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1977
Laatste verschijning: 1992
Tekenaar:
Ferry
Scenarist: Jean-Luc Vernal

Ian Kaledine 9209
 
Fernand 'Ferry' Van Vosselen raakte voor het eerst als striptekenaar gepubliceerd in de Franstalige krant Le Soir. Het kortverhaal was geschreven door Daniël Janssen (Bessy, Bakelandt) en het betekende de springplank voor Ferry. Anderhalf jaar later stond hij voor het eerst in Kuifje. Daarvoor nog ontmoette hij Willy Vandersteen om hem zijn werk te tonen op aanraden van Janssen. Maar omdat Ferry zijn naam niet zou mogen vermelden bij de strips die hij in loondienst voor Vandersteen zou tekenen, weigerde hij het jobvoorstel.
Met Ian Kaledine, op scenario van Jean-Luc Vernal, waagde Ferry zich aan een historisch gesitueerde reeks met (héél) vreemde elementen die in fantasy- en sciencefictionreeksen niet misstaan. De reeks begint in 1908 met de befaamde Toengoeska-explosie waarbij volgens de officiële geschiedenis een vermoedelijke meteoriet insloeg in Siberië. De paranormaal begaafde Kozakkenprins Ian Kaledine geeft in Parijs het door zijn vader aan hem toevertrouwde geld voor een duur feestje uit. In de plaats koopt hij wapens om zijn volk te kunnen bewapenen voor hun strijd tegen de Russische tsaar. In Parijs ontmoet hij ook de Engelse journaliste Jane Headling die hem dan volgt voor een reportage. Hij raakt bevriend met de Ierse lijfwacht Ferragus en vestigt zich later in een Engels kasteel. Een vijand vindt hij in Shultz, een scrupuleloze bankier die in allerlei handeltjes en complotten is verwikkeld. Daardoor komt Ian in contact met een beschaving uit de ruimte die doorheen de reeks wereldheerschappij nastreeft. Hij krijgt ook nog de hulp van godin Bastet, een meisje met het hoofd van een poes, die affectie voelt voor Ian. Het zijn niet de enige buitengewone aspecten in de reeks. Ian wordt geconfronteerd met figuren uit andere eeuwen (zelfs met het zwaard Excalibur van koning Arthur) of andere werelden, zowel sprookjesfiguren als geavanceerde robotten zoals de ruimterobot in de vorm van een samoerai in De Zwarte Samoerai. Er verschenen tien albums van de reeks (hoe deel 10, Dottore Serpenti, afloopt, zullen we nooit weten) waarin vooral de strijd tussen Ian en Shultz een weerkerend thema is.
Er verschenen in heel Europa, tot in Brazilië en Rusland toe, vertalingen. Ian Kaledine kan bovendien nog een andere pluim op de hoed steken van de roemruchte Franco-Belgische strip. De Witte Nacht was de eerste strip die werd toegelaten in de Sovjet-Unie, ineens in een oplage van honderdduizend exemplaren. Ferry werd in 1989 zelfs in Moskou uitgenodigd voor een televisieprogramma waar maar liefst 245 miljoen kijkers op afstemden. Hij moest bijna drie kwartier voor de camera staan tekenen. De dag erop waren alle strips uitverkocht en volgde er een extra oplage van honderdduizend exemplaren.