Kuifje-vignet Buddy Longway
de trapper
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Buddy Longway 7504

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1973
Laatste verschijning: 1987
Auteur:
Derib

Buddy Longway 8709
 
Terwijl de cinematografische wereld verrijkt werd met films als A Man Called Horse (1970), Soldier Blue (1970) en Jeremiah Johnson (1972) kwam de Zwitserse tekenaar Claude de Ribeaupierre alias Derib in 1973 op de proppen met het verwante Buddy Longway, een reeks over een trapper die snel evolueerde naar een 'ecologische' familiesaga waarin natuur, liefde, vriendschap, drama, respect voor indianen en kwetsbaarheid centraal staan.
Buddy is de zoon van Ierse pioniers. Hij torst een familiale achtergrond waarin de dood hem achtervolgt. Buddy leert de indianen kennen en bekwaamt zich met hun hulp als een uitstekende jager en spoorzoeker. Hij huwt zelfs Chinook, een Sioux wier broer Zwarte Wolf Buddy's beste vriend is. Met haar krijgt hij in de loop van de reeks twee kinderen, Jeremy (in deel 3, Drie Mensen Gingen Voorbij) en Kathleen (in deel 6, De Eland).
Geweld en racisme zijn slechts een paar van de 'ongemakken' waarmee het gezinnetje te maken krijgt. In de paar decennia waarin Derib ons Buddy en zijn familie laat volgen, geeft de geëngageerde tekenaar ook een blik op de evolutie van de moeizame relatie tussen blanken en indianen. Dat thema en de 'indiaanse zaak' ontwikkelt Derib nog meer in andere strips zoals Hij die Tweemaal Geboren Werd en Red Road terwijl hij met de jeugdreeks Yakari in een compleet ander register meespeelt.
In het eerste verhaal is Deribs voorgeschiedenis als een van de eerste medewerkers van Peyo (voor wie hij meewerkte aan De Smurfen) nog duidelijk merkbaar, maar die ronde stijl verandert gaandeweg naar een realistische stijl. Derib koos er ook voor om zijn personages te laten verouderen, wat een zeldzaamheid is in de stripwereld. Maar verouderen houdt ook in dat je doodgaat. Buddy en Chinook sterven niet vredig aan ouderdom in De Bron (2006), het twintigste en laatste album van de reeks. Een oude wraak kost hen het leven. Jeremy liet het leven in een ander verhaal. Hetzefde jaar verscheen nog een geïllustreerd album met een terugblik en herinneringen van dochter Kathleen op haar verleden in het gezin.