Kuifje-vignet Mr Magellan
de gadgettester
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Mr Magellan 6915

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1969
Laatste verschijning: 1979
Tekenaar:
Geri
Scenarist: Jean Van Hamme, André-Paul Duchâteau

Mr Magellan 7719

Mr Magellan 7919
 
In 1969 was Jean Van Hamme nog lang niet de gevierde en uiterst succesvolle scenarist dankzij reeksen als Thorgal, XIII en Largo Winch. De zakenman cirkelde al wel wat rond de stripwereld door tussen twee financiële rapporten Amerikaanse stripverhalen (waaronder Peanuts) te vertalen voor het Waalse tv-weekblad Télé-Moustique en hij had al eens gags bedacht voor Ton en Tineke (achtereenvolgens voor André Franquin, die ze niet gebruikte, maar hem er wel voor betaalde, Dino Attanasio, die hem bedroevend weinig betaalde en hem zeer minachtend bejegende, en Mittéï), wat later voor Guust en hij bedacht zelfs een nooit-gebruikte en verloren geraakte synopsis voor De Smurfen (in 1965 of 1966). Hij schreef genoeg gags om zich te realiseren dat er geen groot komisch talent in hem schuilging. In 1968 probeerde hij nog te solliciteren voor Robbedoes voor de functie van hoofdredacteur, maar het softerotische verhaal Epoxy, dat hij datzelfde jaar voor Paul Cuvelier had geschreven, nota bene zijn eerste stripverhaal, werd hem aangewreven door de nogal streng katholieke uitgever Charles Dupuis. Hij kreeg de job niet.
Onder het pseudoniem Vanam creëerde hij de komische actiereeks Mr Magellan, in de jolige sfeer van de Britse tv-serie The Avengers, voor Henri Ghion die onder de naam Geri tekende. Na twee verhalen nam André-Paul Duchâteau het van Jean Van Hamme over.
Mr Magellan (je herkent 'm aan de zware bril en de eeuwige sigaar tussen de lippen) werkt voor het internationaal opererende I.T.O., de International Testing Organisation, om er technologisch hoogstaande uitvindingen en gadgets te testen, tot een vliegende Rolls-Royce toe. De knappe, rosse Capella is zijn assistente die heel bedreven is in martial arts. Haar hobby is antiek verzamelen. Samen nemen ze het op tegen een verscheidenheid aan gekke geleerden. Hun vaak weerkerende vijand is Casimir Bodu, ogenschijnlijk een oude man, maar in werkelijkheid een vredelievende, blauwhuidige alien wiens missie erin bestaat de technologische vooruitgang van de aarde in te perken.
De in Anderlecht geboren tekenaar Geri assisteerde al op zijn zestiende Raymond Reding (Jari) en maakte tegelijk zijn eerste reclame-illustraties. In 1953 vond hij werk bij Studios Hergé waar hij het vak van Bob De Moor leerde. Hij stond er mee in voor de inkleuring en de decors van de reeks Kuifje. Na zijn militaire dienst maakte hij vele kortverhalen, gags, illustraties en covers voor het weekblad Kuifje. Hij was daarnaast een productief tekenaar voor de reclameafdeling van uitgeverij Le Lombard, PubliArt. Uit de strip Pif (voor het jongerenweekblad Junior / Ons Volkske dat materiaal uit Kuifje herpubliceerde) vloeide in 1966 de absurde gagreeks Skblllz.
In 1980 tekende Geri zijn laatste strip. Hij werd op zijn 46ste getroffen door verlamming aan de rechterkant van zijn lichaam wat hem zijn stripcarrière kostte en hem naar de vergetelheid bij striplezers verbande. Na een twintigjarige strijd tegen zijn aandoening leerde hij schilderen met zijn linkerhand. Hij overleed in 2015. Zijn Nederlandstalige publicaties beperkten zich tot acht albums in de reeks Mr Magellan, de meeste ervan in de collectie Favorietenreeks.