Kuifje-vignet Dommel
de dikke hond
gepresenteerd door Mario Stabel

  Dommel 6821

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1968
Laatste verschijning: 1993
Auteur:
Dupa

Dommel 9312
 
Dommel is een creatie van de Belgische striptekenaar Luc Dupanloup, beter bekend onder zijn pseudoniem Dupa. Het personage zou in 1968 ontstaan zijn onder impuls van Greg (Michel Regnier) als opvullertje voor het weekblad, maar bleek uiteindelijk succesvol genoeg om het nog heel wat jaren uit te zingen. Dupa doopte zijn creatie in het Frans trouwens Cubitus, de Latijnse benaming voor de ellepijp, een goed gevonden associatie van hond naar bot. De pedigree van Dommel is nogal onduidelijk, al herkennen we duidelijk wat bobtailkenmerken in zijn voorkomen.
Aanvankelijk is de strip nogal erg op kinderen gericht en is het het jongetje Paultje dat zijn hond in het gareel moet houden. Maar als gepensioneerd zeeman Semafoor op het toneel verschijnt, wordt de toon wat anarchistischer van aard en sluipt er een serieuze dosis sarcasme, parodie, absurdisme en zelfs filosofie de strips binnen. Naast deze twee protagonisten duikt ook regelmatig de kat Balthazar op. Ook al zijn de kat en de hond natuurlijke vijanden, hun agressieve duels worden meestal verbaal uitgevochten.
Dupa bleef Dommel maken tot aan zijn plotse dood in 2000. Hij wisselde graag gagalbums en lange verhalen met elkaar af. Vanaf 2005 verschijnen ook De Nieuwe Avonturen van Dommel, eerst op scenario van de Franse komiek Pierre Aucaigne, later is het Erroc die de avonturen verzint. De tekeningen zijn steeds van Michel Rodrigue. Jammer genoeg kreeg alleen het eerste album (er zijn er ondertussen elf) Gas op de Plank een Nederlandse vertaling. Rodrigue lanceerde in 2011 ook nog de spin-off Dommeltje (over het neefje van het knuffelbeest), ook op scenario van Aucaigne. Na drie delen werd de serie stopgezet.
Vanaf 1989 speelde Dommel ook de hoofdrol in een heuse animatiereeks die uiteindelijk 104 afleveringen van een tiental minuten zou tellen en een coproductie tussen de Benelux en Japan was. Van deze reeks verschenen trouwens ook Engelse (Wowser) en Arabische (Ka'abool) versies. Een aantal afleveringen zijn ooit verschenen op VHS, maar via YouTube kun je de meeste filmpjes nog wel opduikelen.
De populariteit van Dommel werd vertaald in een standbeeld in Dupa's woonplaats Limal (Waver) en een stripmuur op de Vlaamsesteenweg in Brussel. Hier doet onze witte vleeshoop een verwoede poging om Manneken Pis, toch hét Brusselse icoon bij uitstek, van zijn voetstuk te stoten.
Tussen 2011 en 2013 werden de 39 albums van Dupa mooi gebundeld in een Franse, tiendelige integrale. De Nederlandstalige lezer is grotendeels aangewezen op de tweedehandsmarkt.