Kuifje-vignet Bruno Brazil
de spion
gepresenteerd door Peter D'Herdt

  bruno Brazil 6720

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1967
Laatste verschijning: 1977
Tekenaar:
William Vance
Scenarist: Greg

bruno Brazil 7729
 
Michel Regnier, alias Greg, was in 1965 hoofdredacteur van het weekblad Kuifje geworden. Na een inwerkperiode, liet hij begin 1967 geen nieuwe wind, maar een ware orkaan door het weekblad waaien. Het was tijd voor moderne en eigentijdse verhalen met veel actie, bij voorkeur in langere episodes want onder invloed van de (Amerikaanse) televisieseries zat het publiek niet langer te wachten op avonturen die à rato van één pagina per week vooruit tjokten. Hij leerde William Vance kennen op een receptie in 1966 en overhaalde hem om de western Ringo op te geven ten voordele van de spion Bruno Brazil. Greg inspireerde zich op de avonturen van James Bond en schreef — met het voornemen om dat zo te blijven doen — kortverhalen van telkens een zevental bladzijden bij elkaar. Niet als Greg, maar als Louis Albert — zijn tweede en derde voornaam — omdat hij met onder anderen Bernard Prince en Luc Orient al genoeg van de realistische verhalen in Kuifje schreef. Vijf van die kortverhalen verschenen in 1967 en torpedeerden Bruno Brazil naar de top van de lezersreferenda. Greg ging overstag en startte in 1968 met De Haai die Tweemaal Stierf toch het eerste vervolgavontuur van Brazil, die eerst nog op zijn dooie eentje optrad. De televisiereeks Mission: Impossible maakte echter furore en Greg vond dat ook Brazil zijn geheim team verdiende. Commando Kaaiman werd geboren: de charismatische Bruno Brazil, zijn broer Billy, de ruwe bolster met blanke pit Felipe 'Gaucho' Morales, de cowboy Texas Bronco, de ex-jockey met de stalen jojo Big Boy Lafayette en last but not least Whip Rafale, de vrouw met de zweep.
Eerst tegen de wat karikaturale aartsvijand Rebelle, maar vervolgens tegen steeds realistischer tegenstanders, vocht het Commando zich het hart van de lezers in. Die waren even later zwaar geschokt door Kaaimannen in een Rijstveld dat in 1973 werd gepubliceerd en waarin Big Boy Lafayette het loodje legde. Kwade lezersbrieven volgden, evenals lofbetuigingen van de critici voor het lef van de schrijver en de grafische kwaliteiten van de tekenaar. Greg haalde zijn schouders op en ging twee jaar later nog een stap verder. In Quitte of Dubbel voor Alak 6 decimeerde hij genadeloos en ondanks weerwerk van Vance het team. De enigen die min of meer ongeschonden uit die laatste opdracht kwamen, waren Bruno Brazil zelf en Gaucho, de "Caraï" en "Caramba" scanderende anarchist wiens karakter men als enige niet was vergeten uitdiepen tussen alle actie door.
Met Dossier Bruno Brazil en enkele andere kortverhalen in Super Kuifje (en een onafgewerkt scenario waarvan Vance de eerste zes pagina's tekende) werd wel nog een opening gecreëerd voor een doorstart, maar Greg was met andere dingen bezig en kreeg geen letter meer op papier. De zoektocht naar een andere scenarist stuitte steevast op een njet van Greg, die nog steeds hoopte om zijn held zelf te reanimeren, maar bracht Vance wel in contact met Jean Van Hamme. Uit die ontmoeting ontstond XIII dat na jarenlang getreuzel van Guy Leblanc (Raymonds zoon en opvolger) uiteindelijk bij Robbedoes zou worden voorgepubliceerd.