Kuifje-vignet Bernard Prince
de avonturier
gepresenteerd door Peter D'Herdt

  Bernard Prince 6604

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1966
Laatste verschijning: 1989
Tekenaar:
Hermann, Dany
Scenarist: Greg

Bernard Prince 8923
 
Het jaar 1966 begon met vuurwerk voor de lezers van het weekblad Kuifje. Het kortverhaal Kaartjes met een Verrassing in het eerste nummer introduceerde immers een nieuwe held: Bernard Prince. Het werd de eerste gepubliceerde samenwerking (Valéry Valeriane dat ze maakten voor Pilote werd nog geweigerd door hoofdredacteur René Goscinny) van scenarist Greg en zijn poulain Hermann. Greg recycleerde ietwat schaamteloos speurder-agent Bob Francval die hij op het einde van de jaren 1950 zonder veel succes had gecreëerd voor een ander blad. Deze keer was het wel raak. Zo raak zelfs dat Tibet vreesde dat zijn Rik Ringers zou gaan lijden onder de concurrentie van die nieuwe speurder in het weekblad, die nochtans voorlopig alleen korte avonturen beleefde. De schetsen en foto's die Hermann maakte van een schip dat aan de Belgische kust aangemeerd lag en dat hem had gecharmeerd, zorgden voor een uitweg. Prince erfde het schip De Cormoran, ging op vervroegd pensioen en werd fulltime avonturier.
Samen met zijn beschermeling Djinn, de sympathieke Australische dronkenlap Barney Jordan en later ook het beertje Dotje Poetskatoen zou hij in de verste uithoeken van de wereld weduwen, wezen en de sympathieke revolutionair El Lobo gaan beschermen. Dat was allemaal zeer naar de zin van Hermann, op wiens uitdrukkelijke vraag Greg allerhande natuurfenomenen en dito rampen in het scenario voorzag waarop hij zich grafisch kon uitleven.
Bernard Prince vertoefde heel wat jaren in de hoogste regionen van de jaarlijkse lezerspolls, tot Hermann klaar was om zijn eigen weg te gaan. Na dertien lange verhalen en een album waarin de (oudere) kortverhalen werden gebundeld, stopte hij in 1977 met Prince. Dany nam het het stokje nog even over en maakte tussen 1979 en 1989 twee albums, maar de magie bleek definitief weg te zijn. Het duo Greg-Edouard Aidans leek later de blonde ("hij is zo blond dat het wit lijkt", dixit Hermann) eigenaar van de Cormoran definitief te begraven met twee lange verhalen die nooit werden voorgepubliceerd (in 1992 en 1999). Uiteindelijk zou echter Hermann zelf in 2010 met het album Onheil op de Rivier op scenario van zijn zoon Yves H. een finaal punt zetten achter de serie.
In 2013 gaf Saga Uitgaven de drie integrales uit met daarin alle Bernard Prince-verhalen van Hermann en Greg.