Kuifje-vignet Taka Takata
de soldaat
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Taka Takata 6541

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1965
Laatste verschijning: 1980
Tekenaar:
Jo-El Azara
Scenarist: Vicq

Taka Takata 7736
 
De in Drogenbos geboren Joseph Loeckx alias Jo-El Azara bekleedt een unieke positie in de stripgeschiedenis want hij heeft voor de allergrootsten gewerkt. Voor Hergé werkte hij in studioverband mee aan de Kuifje-albums De Zaak Zonnebloem en De Juwelen van Bianca Castafiore. Hij leerde er ook zijn vrouw kennen, een inkleurster. In Peyo's naam tekende hij Jakke en Silvester. Hij assisteerde een tijdlang Will voor Baard en Kale. Hij hielp een zomer lang zelfs Willy Vandersteen voor de gedeeltelijke inkting van het Suske en Wiske-verhaal De Lachende Wolf. Hij tekende een vroege versie van Jean Roba's De Sliert naar een idee van André Franquin die hem ook graag een idee wilde laten tekenen dat uiteindelijk leidde naar Zwartkijken en Franquin spoorde hem ook aan om proeftekeningen te maken van Robbedoes en Kwabbernoot om de reeks eventueel over te nemen nadat hij er zelf mee stopte. Hij nam voor één verhaal de reeks Clifton van Raymond Macherot over. Op vraag van Albert Uderzo hielp hij mee aan de decorontwerpen van de middeleeuwse straat in het Asterix-pretpark. Hoeveel meer stripgoden had je nog bij elkaar gewenst?
Samen met scenarist Vicq (die zelf ook voor bekende tekenaars als Franquin, Morris, Peyo, Roba, Jidéhem, François Walthéry en anderen schreef) creëerde hij Taka Takata, een Japanse soldaat bij de luchtvaart die een vaste waarde werd in het weekblad Kuifje met vele gags, kortverhalen en een paar vervolgverhalen. Hoewel hij een soldaat is, toont hij zich als een natuurliefhebbende pacifist en als piloot betekent hij niet veel want hij is bijziend. De gags zijn niet haha-grappig want de pointes zijn vaak mak. Het grappige zit 'm in de expressies en gedragingen van de personages, in hoofdzaak Taka Takata en zijn bazige kolonel. De overdreven vriendelijkheid en nederigheid van het Japanse volk werd overvloedig gehekeld met bloemrijk taalgebruik.
Voor de vele mooie landschapjes en de soms traditionele kledij baseerde Azara zich op Japanse prenten terwijl Vicq het niet naliet om de zorgen tijdens de Koude Oorlog te parodiëren en de opmars van technische gadgets en nieuwe uitvindingen op luchtvaartgebied en wapengebruik te introduceren.
Ondanks de goede scores in referenda was een solide albumreeks niet weggelegd voor de soldaat. In 1969 verscheen een album in de Favorietenreeks. In de jaren 1970 verschenen vier albums bij Uitgeverij J. Hoste, de toenmalige uitgever van Kiekeboe, en Uitgeverij De Vrijbuiter. In 1977 volgde er nog een eenmalige uitgave in Collectie Jong Europa en in 2012 een album bij Arcadia vzw. De Franse albumreeks telt daarentegen dertien albums.