Kuifje-vignet Howard Flynn
de marineofficier
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Howard Flynn 6404

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1964
Laatste verschijning: 1973
Tekenaar:
William Vance
Scenarist: Yves Duval

Howard Flynn 7021
 
William Vance had in 1964 al heel wat publicitair werk en historische kortverhalen voor Kuifje op de teller voor hij op scenario van Yves Duval (die veel van die kortverhalen voor Vance had geschreven) zijn eerste vervolgserie creëerde. Naar inspiratie moest het duo niet ver zoeken, Vance was verzot op historische zeevaartverhalen en het werk van de achttiende-eeuwse romanschrijver C.S. Forester. Naar het voorbeeld van diens Horatio Hornblower en ook de film Captain Blood met Errol Flynn zag Howard Flynn, over een Britse marineofficier tijdens de achttiende eeuw, het levenslicht.
Vance legde veel documentatie voor de dag, maar het avontuur primeerde dit keer op de geschiedenislesjes. Howard verliet in 1785 de zeevaartschool en beleeft als officier bij de Royal Navy enkele avonturen op land en ter zee. Hij ontsnapt aan verraad, legt complotten en intriges bloot en krijgt een eigen schip onder zijn bevel.
Na drie lange verhalen, drie kortverhalen, een geïllustreerd leesverhaal in 1970 en een novelle in 1973 in Kuifje Pocket voer Howard Flynn niet langer. Enkele jaren later lanceerde Vance op zijn eentje de gelijkaardige reeks Bruce J. Hawker voor Het Rijk der Vrouw en met die reeks zou hij het verder schoppen, ook op de pagina's van Kuifje.
Het was geen verlies voor Yves Duval die met meer dan duizendvijfhonderd verhalen zowat de productiefste scenarist van Kuifje en andere tijdschriften werd. In 1950 debuteerde hij op zijn zestiende bij Kuifje met een leesverhaal. Drie jaar later schreef hij zijn eerste stripverhalen voor Fred en Liliane Funcken, gebaseerd op historische feiten. Het Funcken-echtpaar vernam pas na drie kortverhalen de jonge leeftijd van de scenarist en ze waren verrast. Het was het begin van een vijfenvijftig jaar durende carrière waarin Duval stripscenario's schreef of bijwerkte voor anderen, bijkluste als journalist en romans publiceerde. Hij maakte zowat de hele geschiedenis van het weekblad Kuifje mee. Hij schreef ook nog voor onder meer Jean Graton, Albert Weinberg, Eddy Paape, Jean-Claude Servais, Raymond Reding, René Follet, Hermann, Dino Attanasio, Jacques Laudy, Philippe Delaby, Marc Hardy, Franz, Christian Denayer, Berck en vele anderen. Behalve voor Howard Flynn leverde hij ook scenario's voor de reeksen Doc Silver, De Familie Kleester, Hansje, Hassan en Kadoer, Johnny Goodbye en Pechvogel.
De Funckens lagen trouwens ook een beetje aan de basis van Vance' intrede in Kuifje. Toen ze op een dag hun platen gingen afgeven op de redactie, viel het oog van Liliane Funcken op een rol papier die achteloos op een kast lag. Het waren illustraties van een jonge tekenaar. Liliane vroeg aan de hoofdredacteur om die eens te mogen bekijken. De toon van de hoofdredacteur maakte duidelijk dat er geen publicatiekans inzat. Maar Liliane vond de illustraties fantastisch en vernieuwend. Tibet kwam wat later het kantoor binnen en uitte eveneens zijn enthousiasme. Toen ook nog Albert Weinberg zich achter de mening van de tekenaars schaarde, zag de hoofdredacteur zich verplicht ze alsnog te publiceren. Het waren illustraties van Vance.