Kuifje-vignet Die Onverbeterlijke Bas
de muzikant
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Die Onverbeterlijke Bas 6539

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1963
Laatste verschijning: 1977
Tekenaar:
Mittéï, Pierre Seron
Scenarist: Mittéï, Cram,
Christian Godard

Die Onverbeterlijke Bas 7033
 
Strikt genomen verscheen Die Onverbeterlijke Bas vanaf 1963, maar de reeks kortverhalen en langere verhalen kende in 1960 al een eerste publicatie als gagreeks onder de titel Die Drommelse Dries. In het Frans heette de reeks onveranderlijk Indisérable Désiré. Bas is een jongeman die heel gelukkig door het leven gaat. Hij speelt muziek, vooral contrabas (die in een aantal verhalen een belangrijke rol vervult), maar als klungelaar eerste klas trekt hij ontzettend veel pech aan wat aanleiding geeft tot komische situaties en net zo goed zijn redding betekent in heikele toestanden met dieven, smokkelaars en andere schurken.
Mittéï deed de komische kortverhalen van Bas aanvankelijk naast zijn werk aan de realistische reeks De Avonturen van de 3L waarvoor hij de decors tekende. De 3L groeide ras uit tot een hooggewaardeerde reeks. Maar de nieuwe hoofdredacteur Greg wilde de scoutsreeks uit het blad omdat het een mogelijke concurrentie betekende voor Rik Ringers, een andere reeks van Tibet en André-Paul Duchâteau De Avonturen van de 3L maakten. Tibet werd niet als auteur vermeld en Duchâteau publiceerde onder het pseudoniem Vasseur. Uitgever Raymond Leblanc volgde de mening van Greg en besliste van de ene dag op de andere om met De Avonturen van de 3L te stoppen. Later zou blijken dat die beslissing werd ingegeven om Tibet en Duchâteau meer verhalen van Rik Ringers te laten maken, wat nog werkelijkheid werd ook want in een bepaalde periode kon het duo tot twee Rik Ringers-verhalen per jaar maken. Maar het betekende wel slecht nieuws voor Mittéï, ooit een assistent van Greg in zijn studio, die zich de eerstvolgende jaren moest concentreren op Bas en assistentenwerk voor Dino Attanasio (Bob Morane) en Tibet (Rik Ringers).
Maar het kan verkeren, vanaf 1965 schreef Mittéï twee jaar lang Tante Zenobie en tussen 1968 en 1975 tekende hij honderden gags van Ton en Tinneke op scenario van Christian Godard (die ook een kortverhaal en het laatste lange verhaal van Bas schreef) voor hij in 1976 overstapte naar Robbedoes om er heel wat meer (kortstondige) reeksen te tekenen en te schrijven. Het meest vermeldenswaardig zijn de scenario's voor De Mini-Mensjes (onlangs opnieuw door Saga Uitgaven gelanceerd als de integrale reeks De Minimensjes) onder de naam Hao voor Pierre Seron, zijn voormalige assistent voor Die Onverbeterlijke Bas en Ton en Tinneke. Dankzij de goede raad en aanmoedigingen stond Mittéï ook aan de basis van de stripcarrière van François Walthéry, Dany, Marc Hardy en Hachel.