Kuifje-vignet Vincent Larcher
de spits
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Vincent Larcher 6325

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1963
Laatste verschijning: 1970
Auteur:
Raymond Reding

Vincent Larcher 6935
 
Vincent Larcher was een van de vier sportreeksen die sportspecialist Raymond Reding in zijn carrière maakte. Vincent is de spits van AC Milaan. In het eerste verhaal uit 1963, Vincent Larcher Midvoor, was de aanpak nog realistisch, maar dat veranderde vier jaar later (waarin slechts een bijkomend kortverhaal verscheen) nogal drastisch vanaf Operatie Penalty. Larcher raakte bevriend met Olympio, een genetisch gemanipuleerde superman, met wie hij samenwerkte om gevaarlijke superbedreigingen te verslaan, vooreerst professor Spoliansky die als gekke wetenschapper een nieuw ras van supermensen wilde scheppen. Olympio was een van zijn creaties. In de twee daaropvolgende verhalen kwamen daarbovenop nog gefingeerde buitenaardse optredens tijdens internationale sportevenementen voor en de machtshongerige dokter Ketzal (tijdens de Olympische Spelen van 1968) die over de wereld wil heersen danzij drie magische, Azteekse artefacten.
Na deze Olympio-trilogie was het welletjes met de fantasythema's en keerde Reding terug naar een meer conventionele vertelling met sport als thema. In de twee laatste verhalen, Vincent Larcher en de Condottiere en Ajax en het Mini-jurk Complot, zagen we Vincent weer waar de lezers hem in de eerste plaats verwachtten: op een voetbalveld.
Het eerste verhaal verscheen nooit in een Nederlandstalig album, de zes daaropvolgende wel in de Collectie Jong Europa, maar dat gebeurde in een compleet verstoorde volgorde.