Kuifje-vignet Toenga
de oermens
gepresenteerd door Mario Stabel

  Toenga 6144

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1961
Laatste verschijning: 1985
Tekenaar:
Édouard Aidans
Scenarist: Édouard Aidans,
Yves Duval

Toenga 8530
 
In 1961 verschenen voor de eerste keer de avonturen van Toenga in Kuifje. Dit was echter niet de eerste creatie van Édouard Aidans voor het weekblad. Eerder maakte hij namelijk al het mooie weer met de reeks Bob Binn (onder meer op scenario van André-Paul Duchâteau), die nooit in albumvorm verschenen is. Aidans bleek duidelijk geïntrigeerd door de roman La Guerre du Feu van J.-H. Rosny Aîné (vooral bekend door de verfilming van Jean-Jacques Annaud uit 1981 en recent ook nog verstript door Emmanuel Roudier), maar hij koos er bewust voor om een geheel eigen twist aan het verhaal te geven. Alles draait rond de oermens Toenga, een eminent lid van de Ghmoerstam, die samen met zijn vriend Noen de Manke (die de onstuimige protagonist regelmatig moet intomen) en de ravissante Omaha in nagelbijtende avonturen terechtkomt. Het trio wordt bijgestaan door de sabeltandtijger Aram die zich op regelmatige basis als een duivel in een wijwatervat moet weren om de rest van de bende uit de penarie te halen.
Hoewel het in de eerste plaats over avonturenverhalen gaat, speelden de eerste albums zich nog af in een context die min of meer historisch correct te noemen is. In latere avonturen durfde Aidans al wel eens een vleugje fantasy en zelfs sciencefiction naar binnen te smokkelen. Zo duikt in De Dood van de Reus uit 1995 zelfs een bende buitenaardse wezens op, een scenariotwist die meestal op serieuze bloedarmoede wijst. In 2007 bracht uitgeverij Arcadia nog het allerlaatste album De Laatste Oever op de markt, waarin Aidans een finale keer alles uit de kast haalde en zijn lezers vergastte op een avontuur dat bolstond van alle ingrediënten waarmee hij doorheen de jaren een trouw lezerspubliek had opgebouwd: achtervolgingen, gewiekste tegenstanders en de chemie tussen het prehistorische trio.
Toenga
was populair en kreeg in 1969 zelfs navolging in het concurrerende striptijdschrift Pif Gadget. Voor dat blaadje creëerden tekenaar André Chéret en scenarist Roger Lecureux hun eigen prehistorische held: Rahan. Komt Toenga soms over als een Tarzan-achtige dommekracht, voor Rahan mag het allemaal wat subtieler.
Tussen 2002 en 2007 verzamelde Joker Editions alle Franstalige albums nog in zes integrales. In 2020 bundelde Dark Dragon Books werkelijk àlle verhalen in vijf integralen in ene verzamelbox.