Kuifje-vignet Hansje
de tamboer
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Hansje 6126

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1961
Laatste verschijning: 1967
Tekenaar:
Berck
Scenarist: Yves Duval

Hansje 6625
 
Hansje is een jonge tamboer in het keizerlijke leger van Napoleon Bonaparte. Met zijn goede vriend Botermans, een sergeant in dezelfde eenheid, neemt hij deel aan verschillende campagnes van Napoleon, in bijvoorbeeld Spanje en Egypte, en zelfs tot in Amerika. Ze verijdelen allerlei complotten van spionnen en intriganten.
Hansje was de tweede serie van Berck nadat hij met René Goscinny Pechvogel had gelanceerd. In het Frans heet hij Rataplan en dat is een betere verwijzing naar het geluid (in het Frans dan toch) dat zijn trommel maakt. Er verschenen negen lange verhalen en één kortverhaal (met Pechvogel in een rol). De lange verhalen verschenen allen in album, maar dat gebeurde in drie verschillende, indertijd goedkoop geprijsde collecties (Pourquoi Pas, Favorietenreeks en Jong Europa). Door zijn aparte kleurgebruik (gele luchten, figuren in blauw tegenlicht, in feite naar het voorbeeld van Morris) kreeg hij van de redactie de bijnaam "de Rubens van het kleurgebruik".
Berck kon de reeksen Hans en Pechvogel met elkaar afwisselen, tot grote tevredenheid van zijn scenaristen Yves Duval en Jacques Acar, en hij waagde zich tussendoor ook nog aan eenmalige strips zoals Panchico (over een Mexicaans jongetje), Robin en Lady Bound voor Kuifje en in 1963 Les Colères du Capitaine Racagnac voor de Franse concurrent Pilote, allen op scenario van Duval. Omdat Berck zelf ook graag verhalen wilde schrijven, kwam hij in 1965 met Ken Krom op de proppen, een grimmige parodie op James Bond. Maar de uitgever kreeg koudwatervrees en vreesde een aanklacht van de rechthebbenden op James Bond. Ken Krom werd na één verhaal stopgezet. In 1967 stapte Berck over naar Robbedoes om er achtereenvolgens Mulligan en Sammy te lanceren, maar hij bleef er — wijzer geworden door de onzekere contractsituatie tijdens zijn ontslagperiode bij Kuifje — altijd wel andere strips naast maken om zijn werkzekerheid aan te houden: voor het Vlaamse Averbode, de Nederlandse weekbladen Sjors en Eppo, het Duitse Primo en Zack.
Bij uitgeverij Bonte verscheen in 2016 een integrale van Hansje met alle verhalen in zwart-wit. BD Must pakt het in het Frans grootser aan. Via het crowdfundingproject Sandawe.com bood het een integrale reeks van negen te verschijnen albums in kleur aan. Investeerders kunnen zelf kiezen hoeveel ze inleggen en krijgen daar navenant meer goodies voor.