Kuifje-vignet Jari
de tennisspeler
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Jari 5738

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1957
Laatste verschijning: 1977
Auteur:
Raymond Reding

Jari 6551
 
In 1957 schoten twee sportreeksen uit de startblokken in het weekblad Kuifje. Het genre bestond toen nauwelijks. Michel Vaillant beoefende de wagensport terwijl Raymond Redings Jari zich dankzij zijn vriendschap met tenniskampioen Jimmy Torrent in het tennismilieu begaf. In Jari in de Branding en Michel Vaillant tegen de Gemaskerde Racer ontmoeten de twee helden elkaar trouwens in eenzelfde crossoverscène als toeschouwers voor een match met Jimmy Torrent. De realistische tekenstijlen van Reding en Jean Graton leunden tegen elkaar aan, maar Gratons held zong het veel langer uit dan het weesjongetje dat onder de bescherming kwam te staan van chirurg en tennisspeler Jimmy.
Jari, die zelf ook tennis speelt, krijgt in het eerste verhaal een tennisbal tegen het hoofd en dreigt zijn zicht te verliezen, maar de goede zorgen van zijn mentor in spe behoeden hem voor een ramp. Voortaan trekken ze samen op en beleven ze avonturen op en naast het tenniscourt waarin detective-intriges, vriendschap, morele dilemma's, competitie en een beetje actie en humor centraal staan.
Tien jaar na de creatie van Jari werd Reding het slachtoffer van een ernstig ongeluk waardoor hij verloren leek voor het tennis en zwemmen (en nog wat sporten die hij beoefende) en het striptekenen. Na veel moed en een maandenlange revalidatie vond hij stapje voor stapje de weg terug naar al zijn activiteiten. Ondanks zijn doorzettingsvermogen en een enkele zeer hoge plaats in een opiniepeiling werd Jari geen kampioen als albumreeks. De tien lange verhalen van 30, 44 tot 62 platen en drie kortverhalen verschenen met mondjesmaat en onvolledig bij Le Lombard (vier albums), Paul Rijperman (negen albums) en Lefrancq (twee albums) tot BD Must daar in 2015 komaf mee maakte door alle verhalen in een reeks van twaalf albums uit te geven.
Reding was gekend voor zijn sportreeksen. In 1963 liet hij Vincent Larcher, de spits van AC Milaan die is bevriend met de telepathisch begaafde Olympio, voor het eerst het voetbalveld betreden. In 1971 volgde Sectie R over twee voormalige atleten die misdaden in het sportmilieu onderzoeken. In 1979 verliet Reding het weekblad Kuifje en ruilde het in voor het voetbalmagazine Footy waarin Sectie R eventjes werd verdergezet. Datzelfde jaar herlanceerde hij de voetbalstrip Max Falk (dat in 1974 in het Duitse stripblad Zack verscheen) als Ronnie Hansen, Redings grootste succes.