Kuifje-vignet Meester Mus
de leraar
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Meester Mus 5235

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1950
Laatste verschijning: 1983
Tekenaar:
Bob De Moor
Scenarist: Bob De Moor,
René Goscinny

Meester Mus 5546
 
Meester Mus dateert van 1950, het jaar nadat Bob De Moor voor het weekblad Kuifje begon te werken en een jaartje voordat hij op de Studios Hergé terechtkwam om er de eerste Kuifjes te hertekenen. Mus is een onderwijzer die het zich blijkbaar kan veroorloven om een kasteeltje met butler te kopen. Tot zover het realiteitsgehalte van de reeks. Hij heeft geen onhebbelijke kwaliteiten zoals een Lambik, noch uitgesproken karaktertrekken als tal van komische figuren die het gezicht zijn van gagreeksen. Mus is daarentegen een goeie flurk waarvan gaandeweg duidelijk wordt dat hij een pechvogel is. Hij ondergaat tal van ongelukken, belandt in onfortuinlijke situaties en krijgt het al eens aan de stok met inbrekers, champetters en buurmannen. In het merendeel van de gags en kortverhalen komen daar slapsticktoestanden van zoals we die kennen uit de filmpjes van Oliver Hardy en Stan Laurel. Met die humor zou je Meester Mus nog het best kunnen vergelijken. Een strip uit de oude doos, jawel. Plezanter dan Barelli, die andere serie van De Moor, dat ook.
In 1957 en 1958 was De Moor zodanig overstelpt met werk voor Studios Hergé dat het hem nog wel lukte om nieuwe gags en kortverhalen te tekenen, maar ze niet meer zelf te schrijven. Hij werkte daarom samen met René Goscinny die voor hem negen afleveringen schreef. Doorheen de jaren verschenen er onregelmatig 67 verhaaltjes met een verschillend aantal pagina's. De laatste twee waren te lezen in Super Kuifje, een trimestrieel verschijnende publicatie met telkens een ander thema waar tekenaars een verhaal rond bedachten en dat doorgaans niet in het weekblad Kuifje was opgenomen.
In 2012 bundelde BD Must na de reeks Barelli ook alle komische avonturen van Meester Mus in vijf albums. "Alle" dekte helemaal de lading want uit niet altijd in het Nederlands uitgegeven speciale uitgaven (met name twee Franstalige pockets van Tintin Sélection) haalde de uitgeverij ook Meester Mus-afleveringen tevoorschijn voor die niet eerder werden vertaald. Van de in totaal 148 werkelijke strippagina's zijn er 103 nooit eerder in album verschenen. Twaalf pagina's daarvan werden speciaal voor die albumreeks voor het eerst vertaald.