Kuifje-vignet Teddy Bill
de paardrijder
gepresenteerd door David Steenhuyse

  Teddy Bill 4737

WEEKBLADGESCHIEDENIS
Eerste verschijning: 1947
Laatste verschijning: 1948
Auteur:
Étienne Le Rallic

Teddy Bill 4828
 
Voor veel striptekenaars is er geen blijvende belangstelling weggelegd. Zo iemand is Fransman Étienne Le Rallic (1891-1968). Als minderjarige kwam hij al aan de bak als illustrator voor het satirische Le Rire, het begin van een carrière die een halve eeuw zou duren. Snel na zijn eerste publicaties lijfden ook andere satirische kranten hem in. Hij werd geroemd om zijn humoristische tekeningen en geldt als een van de pioniers van het Franse beeldverhaal. Hij werkte voor de grootste Franse en Belgische uitgeverijen als illustrator en striptekenaar, voor kranten, romans, kalenders, verhalenbundels en zelfs erotische werken. Duizenden tekeningen vonden hun weg naar het publiek. En hij tekende graag paarden. Heel graag zelfs. Tijdens zijn militaire dienst was hij officier bij de cavalerie en hij illustreerde militaire publicaties. Paarden komen vaak voor in zijn tekeningen en strips. Dat kwam goed van pas voor de westernverhalen die hij mocht maken voor het weekblad Kuifje, te beginnen met het humoristische John de Cow-boy, gevolgd door het niet onaardig realistisch getekende Teddy Bill.
De Amerikanen hebben hun deel gedaan in de bevrijding van Europa en het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Het Marshallplan zorgde voor de heropbouw van het oude continent en de markt opende zich voor heel veel Amerikaanse import. Westernfilms vonden een nog groter publiek dan voor de oorlog het geval was. Striplezertjes lustten er ook wel pap van. In elk blad hoorde gewoon een westernreeks, zo ook in Kuifje.
Teddy Bill is een grenswachter in de Far West die te maken krijgt met het voorspelbare soort tegenstanders in oude westernverhalen: indianen, treinrovers, bandieten,... Kortom, het klassieke vertier met veel plaats voor actie, knokken met de vuisten, achtervolgingen te paard en vuurgevechten. Maar Le Rallics realisme en de grote aanwezigheid van perfect getekende paarden zijn een bonus.
Tekeningen en scenario komen nu gedateerd over met een repetitief aantal gelijke prenten per pagina. In feite zijn er in 1947 en 1948 maar twee verhalen verschenen van Teddy Bill die samen een geheel vormen. Tot albums kwam het niet, wel in het Frans bij liefhebbersuitgeverij Michel Deligne die Teddy Bill in 1977 in twee albums uitgaf in een collectie van vijf albums met alle andere (vergeten) strips die Le Rallic voor Kuifje maakte: John de Cow-boy, Leclerc de Legendarische Officier en De Man met de Stalen Handen.