KIEKEBOE 50
Afgelast wegens Ziekte
(202 punten)
 
HET COMMENTAAR VAN MERHO:
"Boosheid is vaak een goeie motor om tot iets creatiefs te komen. De briljante Engelse komiek en filmacteur Peter Sellers was overleden. Uit het weggeknipt materiaal uit vorige afleveringen werd een postume Pink Panther-film gecreëerd. Ik vind dit lijkenpikkerij. Zoiets doe je niet. Maar het bracht me wel bij de volgende gedachte: stel dat je hetzelfde zou doen in een strip, een verhaal maken met weggeknipte scènes uit vorige albums... Waarom eigenlijk niet? Het idee leek me wel origineel.
En zo ontstond de vijftigste Kiekeboe, in de stijl van Album 26. Ik wist ondertussen dat dit concept werkte. Het is tricky, maar in een Kiekeboe-album accepteert men blijkbaar dat de personages uit hun kader stappen met de medeling dat het allemaal poppenkast is. Om er vervolgens weer in te stappen en gewoon weer verder te gaan met het verhaal. Op zulke momenten komt de gerateerde cabaretier in mij naar boven. Zalig om doen.
In de krant kwamen er wel wat boze reacties op de grappen rond de dood. Best begrijpelijk als je op dat moment geconfronteerd wordt met iemand die terminaal is. Maar ik vind niet dat ik het daarom moet laten."