Suske en Wiske 71: Wattman door Willy Vandersteen op nummer 2295
Persiflage op de campy tv-reeks Batman uit de jaren 1960.
 
Donjon Zenit 2: De Vechtkoning door Lewis Trondheim + Joann Sfar / Lewis Trondheim
Uitgeverij M (2003, HC)

In een hilarische Dungeons & Dragons-setting, gelardeerd met absurde humor, idiote personages en niet-alledaagse situaties heet dit vooral een eerbare parodie op het uitgemolken fantasygenre te zijn. Donjon Zenit is de hoofdreeks in het Donjon-universum met de avonturen van de eend Herbert en een stelletje geschifte collega’s, onder wie de draak Marvin, die samen de boel draaiende houden in het commercieel uitgebate Donjon-complex. In De Vechtkoning moet Herbert in de leer omdat er ernstig getwijfeld wordt aan zijn capaciteiten als krijger. Hilarisch is Herberts doortocht naar het onderaardse rijk van de Bergkoning. Het kost 'm 7.424 deuren met daarachter telkens een krijger om min of meer door te hebben hoe hij gewapend met een veer zich uit de slag moet trekken. Pas bij deur 9.551 was hij succesvol.

Aantal genomineerde albums van Lewis Trondheim: 11/2296
Aantal genomineerde albums van Joann Sfar: 12/2296
Beide auteurs waren fervente Dungeons & Dragons-rollenspelers. Daarnaast hielden ze allebei van het heroïc fantasy-genre en The Muppet Show. In Donjon zou een echte Dungeons & Dragons-wereld gecreëerd worden met voornoemde elementen. Voor de eerste verhalen van Donjon Zenit schreven ze samen het verhaal. Sfar maakte storyboards in kleur en ontwierp de monsters. Trondheim tekende de rest.
 
De albums werden vertaald door Frits van der Heide, de vaste vertaler van Asterix. Enkel in het Nederlands bestaat een dergelijk rechtstreeks verband. In de meeste gevallen moet Donjon het stellen met het compliment "de Asterix van de eenentwintigste eeuw". De lettering van Frits Jonker verdient trouwens ook een pluim.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010