Pol Bouwt een Schip door Carla en Vilhelm Hansen op nummer 2290
Dit eerste album van een van de beste series ooit voor kinderen gemaakt, dateert al van 1958 en blijft overeind. Bij voorkeur te lezne in de oorspronkelijke editie met onderteksten in plaats van tekstballonnen.
 
Sprinkhaan 1: De Jongen met de Rat door Jean-Charles Kraehn
Glénat (1993, HC), collectie Prestige

Als tienjarig kind zag Rémi hoe zijn alleenstaande moeder, bijgenaamd 'De Rooie', wordt verkracht door drie mannen. Van de weeromstuit walgt ze van alle mannen, de jonge Rémi incluis. Gechoqueerd door wat hij zag en uit angst om ook zo te worden als elke man die "zijn pik achterna loopt" besloot hij vanaf die dag niet langer te groeien. Negen jaar later is Rémi's moeder de zuiplap van het dorp en wordt hij gepest door de kinderen van het Bretoense kustdorpje. Ze noemen 'm 'Sprinkhaan', maar zijn als de dood voor zijn angstaanjagende blik. Enkel de mooie en nu eveneens negentienjarige Toinette neemt het voor hem op. Zijn moeder verkoopt hem aan een circusdirecteur. Hij vlucht, maakt kennis met een rat met wie hij kan communiceren en kan vervolgens door zijn gedachten mensen laten sterven. Ondertussen ontwikkelt hij voor Toinette lustgevoelens. Of is het toch liefde?

Aantal genomineerde albums van Jean-Charles Kraehn: 28/2296
In het Bretoense Perros-Guirec mocht Jean-Charles Kraehn ooit Régis Loisel als buurman verwelkomen. Toen Kraehn aan Sprinkhaan, Tramp en De Onthoofde Arenden werkte, deelde hij samen met Loisel een atelier op de vierde verdieping van Loisels huis dichtbij de kust.
 
Na het afgeronde vierluik Sprinkhaan kwam het na vele jaren van aankondigen in 2008 alsnog tot het eerste deel van een nieuwe cyclus. Glénat besloot dit niet te vertalen.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010