Piet Pienter en Bert Bibber 20: De Diktator van San Doremi door Pom op nummer 2274
Vlaamse kolder met het duo opnieuw in het Zuid-Amerikaanse operettestaatje San Doremi.
 
Adolf: A Tale of the Twentieth Century door Osamu Tezuka
Viz Comics/Cadence Books (1995, SC)

Drie mannen luisteren naar de naam Adolf. Twee van hen groeien op als vrienden in Japan, maar komen tijdens de Tweede Wereldoorlog tegenover elkaar te staan als vijanden. De ene is namelijk half Japans, half Duits en vervoegt de nazi's, de andere is een Japanse Jood. De derde Adolf is de Adolf uit de geschiedenisboeken: Adolf Hitler, die onrechtstreeks de tweedracht tussen de twee andere Adolfs veroorzaakte. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van een Japanse journalist die in de dramatische historie van de Adolfs betrokken raakt terwijl hij probeert te bewijzen dat Hitler zelf van Joodse aflkomst is waardoor hij diens carrière compleet kan ondermijnen. Maar Hitler bant alle kranten die zulke info pogen te publiceren. Ook na de oorlog loopt het verhaal verder tot de conflicten in het Midden-Oosten.

Aantal genomineerde albums van Osamu Tezuka: 9/2296
Wanneer de Nederlandse uitgeverij Xtra in 2005 zijn eerste publicaties aankondigde, stond Adolf 1: De Drie Adolfs daartussen. Tot op heden wachten we nog steeds op de vertaling.
 
Wellicht door het succes van Maus door Art Spiegelman waagde Viz Comics het in 1995 om Tezuka's Adolf uit 1983-1985 te vertalen in het Engels. Het was meteen de eerste Engelse vertaling van Tezuka's uitgebreide œuvre.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010