De Schakelaar 1 door Milo Manara op nummer 2267
Erotische klassieker over een apparaatje dat vrouwen gewillig uit de kleren en in bed (of gelijk welke sekslocatie) doet belanden.
 
Blindemannetje door Max Cabanes
Casterman (1989, HC), collectie Wordt Vervolgd Novellen

Bundel van vijf autobiografische kortverhalen, telkens genoemd naar de vrouwen voor wie Max Cabanes nostalgisch-erotische dan wel geile gevoelens koesterde. Voyeurisme en misschien een eerste knoert van een erectie leiden naar zijn eerste seksuele ervaring op de nog jonge leeftijd van negen jaar. De wulpse, welicht zestienjarige Roberta heeft dus duidelijk meer te bieden dan een zicht op de ronding van haar schouder, de welving van een kuit of de spanning van haar borsten onder de bloes. Ook in de overige verhalen, met een steeds ouder wordende Max tot in de jaren 1960 met vetkuif, staan jonge jongensnostalgie, erotische spanning, vakantie en erg verleidelijke meiden centraal. Dat alles getekend in warmbloedige aquarelkleuren die het zuiden van Frankrijk typeren.

Aantal genomineerde albums van Max Cabanes: 3/2296
Bij Sherpa verscheen in 1993 Sweet Sixties, een opvolger van Blindemannetje met meer rock-'n-roll en hitsige avontuurtjes, maar nu verteld als één lang verhaal.
 
Max Cabanes' debuutreeks heet Dans les Villages en verscheen in het Frans tussen 1978 en 1986. Enkel het comebackalbum, deel 5, werd in 2005 door Dupuis vertaald als Van Dorpswege... Naar de hele voorhistorie hadden de lezers het raden.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010