De Belevenissen van Jommeke 45: De Zeepkoning door Jef Nys op nummer 2249
De Zeepkoning is één grote achtervolging om Filiberke in bad te krijgen terwijl hij net zo smerig mogelijk moet blijven om een wedstrijd te winnen. Een Jommeke van de bovenste plank!
 
XIII 8: Dertien contra Een door William Vance + Jean Van Hamme
Dargaud (1991, SC)

Nu alles een beetje tot rust is gekomen, wil XIII alias Jason Mac Lane het ervan nemen en op vakantie trekken met Jones. Maar president Sheridan vraagt hem om "de man van de president" te worden en heeft al het verzoek om de identiteit van nummer Een, de leider van de samenzwering uit de eerste vijf albums te ontmaskeren, te achterhalen. XIII hapt toe en heeft daarbij zijn ex-vrouw Kim Rownlad nodig die sinds enige tijd is verdwenen. Gelijktijdig zit echter ook de Mangoest achter hem aan. Uiteindelijk komt hij erachter dat het grote complot zich afspeelt op het allerhoogste echelon.

Aantal genomineerde albums van William Vance: 25/2296
Aantal genomineerde albums van Jean Van Hamme: 65/2296
Bij het bedenken van de serie XIII wist Jean Van Hamme nog niet op voorhand dat de president van de Verenigde Staten de werkelijke nummer Een is. In dit achtste deel valt die onthulling wat een prima slot van de serie had kunnen zijn. Maar de auteurs (en de uitgeverij) wilden zo'n groot commercieel succes niet zomaar stoppen.
 
Op pagina 23 komt een zwartharig verpleegstertje voor dat zich nog zal ontpoppen tot een zeer bedreven huurmoordenares, maar door XIII een oog wordt uitgestoken met een glasscherf. Over dat personage kwam eind 2009 een album uit in de nevenreeks XIII Mystery. We hebben het hier over Irina.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010