Marlysa 1: Het Masker door Jean-Pierre Danard + Jean-Chalres Gaudin op nummer 2247
Mooi meisje met mysterieus masker maakt mooie weer in meeslepende fantasyreeks.
 
Prosopopus door Nicolas de Crécy
Dupuis (2003, HC), collectie Vrije Vlucht

De Prosopopus is een spookachtige teddybeer met drie tanden, een sigaar en een enorm dik gat. Maar — ontstaan uit sigarettenrook, sperma en het bloed van een moordenaar én zijn slachtoffer — is deze Winnie The Pooh ook een eersteklas kwelgeest die alles en iedereen doodknuffelt. Alleen schoothondjes laat hij leven... Prosopopus is een opwindende strip, 94 tekstloze pagina's lang. De afwezigheid van tekst geeft dit album net die extra brutale indringende sfeer die het album nodig heeft. Je wordt meegesleept in één lang travelling shot zonder storende ondertitels. Grootse cinema die je tekstloos, maar allesbehalve sprakeloos achterlaat.

Aantal genomineerde albums van Nicolas de Crécy: 4/2296
Net zoals Prosopopus is zijn eerdere one-shot Foligatto even zwartgallig, zwaar en ook al redelijk tekstloos. Foligatto gaat over een stad waarvan het bestuur middels een carnaval denkt de algehele sfeer in de stad te verbeteren onder het mom van brood en spelen. Het bestuur nodigt Foligatto de castraat uit. Maar hij ziet een confrontatie met zijn verre familie en zijn jeugd niet zitten.
 
Ook nog in 2003 kwam de tekenfilm Les Triplettes de Belleville in de zalen. Critici beschuldigden regisseur Sylvain Chomet ervan de tekenstijl van de Crécy te hebben geplagieerd. Chomet en de Crécy zijn nochtans oude bekenden. Ze studeerden samen en Chomet schreef voor de Crécy de steengoeie trilogie Léon la Came.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010