The Far Side: Unnatural Selection door Gary Larson op nummer 2235
Collectie cartoons zoals cartoons moeten zijn: om te lachen en duidelijk met een steekje los.
 
Fré van der Mugge 1: De Tanden van de Haai door François Boucq
Casterman (1996, HC)

Fré van der Mugge is een kantoorbediende op een verzekeringskantoor. Met statistieken over ongelukken en ziektes in zijn achterhoofd weet hij hoe dat het bestaan levensgevaarlijk is. In deze onderverzekerde maatschappij baant hij zich met een balpen door de neus doorheen de stadsjungle. Hij draagt een 'wildmantel' met tijgerprint die naar de naam Sultan luistert. Samen met zijn grote mond is het opdondertje gewapend tegen de gevaren van de stad, zelfs tegen gevaarlijke smurfen die bedreven zijn in het opensnijden van diplodocussen en handtassen van hun bejaarde berijdsters. Voor zijn teerbeminde vrouwtje koestert hij een zinnelijke passie. Op een avond komt een vervaarlijke haai vanuit het hemelsblauwe behang aanzwemmen. Die snaait de baby Otje mee waarop Fré belooft de vrucht van zijn zaad op te sporen. Wat volgt is een absurdistische (s)trip in de vijfde dimensie.

Aantal genomineerde albums van François Boucq: 10/2297
Enkel wanneer François Boucq de solotoer opgaat, staat er geen maat op een haast surrealistisch, overdreven en steeds absurd gevoel voor humor. Ernstiger gaat het eraan toe in de reeksen of verhalen die hij niet zelf schrijft zoals De Janitor, Duivelsmond, De Vrouw van de Tovenaar, Maankop en Bouncer.
 
In 2004 kwam Fré van der Mugge terug als Jérôme Moucherot (zijn niet-vertaalde naam zoals die ook foutief voorkomt op de cover van De Tanden van de Haai) als sidekick in de Indiana Jones-pastiche Rock Mastard. Deel 2, waarin de kathedraal van Poperinge werd ingezet als een wapen, werd niet vertaald wegens tegenvallende verkoopcijfers van deel 1.
 


© De Stripspeciaalzaak 2010